Tarta kinder schoko bons
Maksymalnie słodziutka, idealna na poprawę złego humoru! Połączenie pysznego spodu Brownie z kremem o smaku moich ulubionych cukierków Kinder Schoko Bons i warstwa polewy czekoladowej, czy jesteście gotowi na taką ilość słodyczy??
Krem Schoko bons najlepiej zacząć przygotowywać dzień wcześniej
SKŁADNIKI
Spód brownie
- 250g deserowej czekolady 54-55%
- 50g prażonych orzechów laskowych
- 200g prawdziwego masła
- 3 jaja L
- 200g białego cukru
- 15g ciemnego kakao
- 100g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem Schoko Bons (z porcji dla średnicy 18cm)
Ganache
- 100ml śmietanki 30%
- 50g czekolady deserowej 54-55%
+ schoko bonsy i prażone orzechy laskowe do dekoracji
WYKONANIE
- Masło rozpuszczamy, dodajemy posiekaną gorzką czekoladę, dokładnie mieszamy i studzimy
- Jajka roztrzepujemy wraz z cukrem i szczyptą soli, nie ubijamy
- Do masy jajecznej dodajemy stopniowo przestudzony sos czekoladowy, cały czas mieszając
- Wszystkie pozostałe składniki na Brownie łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy rózgą kuchenną, dodajemy do masy czekoladowej, mieszamy szpatułką
- Ciasto przekładamy do formy na tartę, natłuszczonej masłem, do 2/3 wysokości, pieczemy 15-20 minut w 160 stopniach bez termoobiegu
- Upieczone brownie wystudzić, wydrążyć zagłębienie na krem schoko bons, zostawiając około 1cm brzegu ciasta – oddzielone brownie pokruszyć i połączyć z posiekanymi orzechami laskowymi do dekoracji tarty
- Na wystudzony spód brownie przekładamy krem, wygładzamy i chłodzimy
- W tym czasie przygotujemy ganache, w gorącej śmietance rozpuszczamy czekoladę i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej polewy, wystudzić
- Ganache przekładamy równomiernie na krem schoko bons i posypujemy pokruszonym brownie z orzechami laskowymi – dekorujemy schoko bonsami:)
Łucja:)
Dodaj komentarz