Tarta oreo
SKŁADNIKI
Spód
- 16 pustych ciasteczek Oreo – bez środka
- 50g mąki pszennej
- 50g mąki ryżowej
- 15g ciemnego kakao
- 80g miękkiego masła
- 30g cukru trzcinowego
Krem
- 250g śmietanki 36%
- 250g mascarpone
- 100g białej czekolady
- środek z 16 ciasteczek Oreo – tych ze spodu
- 16 całych Oreo
- ziarenka z połowy laski wanilii
- 30g mleka w proszku
+Ciasteczka Oreo i świeże owoce do dekoracji
WYKONANIE
- Oddzielamy środek z ciasteczek oreo, ciasteczka kruszymy
- Białą czekoladę wraz ze środkiem z ciasteczek rozpuszczamy w gorącej śmietance, dokładnie mieszamy i chłodzimy minimum 8 godzin
- Wszystkie składniki na spód tarty łączymy ze sobą i przekładamy na spód do tarty o średnicy 26cm, dociskamy i chłodzimy około 30 minut
- Schłodzony spód pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach przy termoobiegu, po wyjęciu z piekarnika dociskamy upieczony spód do formy i wyrównujemy, chłodzimy
- Do schłodzonej śmietanki z czekoladą dodajemy mascarpone i ubijamy do uzyskania gęstego kremu
- Dodajemy mleko w proszku i pokruszone ciasteczka oreo, delikatnie mieszamy szpatułką
- Przekładamy na schłodzony spód do tarty i dekorujemy ciasteczkami Oreo i owocami:)
Łucja
Dodaj komentarz