Tarta oreo

SKŁADNIKI

Spód

  • 16 pustych ciasteczek Oreo – bez środka
  • 50g mąki pszennej
  • 50g mąki ryżowej
  • 15g ciemnego kakao
  • 80g miękkiego masła
  • 30g cukru trzcinowego

Krem

  • 250g śmietanki 36%
  • 250g mascarpone
  • 100g białej czekolady
  • środek z 16 ciasteczek Oreo – tych ze spodu
  • 16 całych Oreo
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • 30g mleka w proszku

+Ciasteczka Oreo i świeże owoce do dekoracji

WYKONANIE

  1. Oddzielamy środek z ciasteczek oreo, ciasteczka kruszymy
  2. Białą czekoladę wraz ze środkiem z ciasteczek rozpuszczamy w gorącej śmietance, dokładnie mieszamy i chłodzimy minimum 8 godzin
  3. Wszystkie składniki na spód tarty łączymy ze sobą i przekładamy na spód do tarty o średnicy 26cm, dociskamy i chłodzimy około 30 minut
  4. Schłodzony spód pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach przy termoobiegu, po wyjęciu z piekarnika dociskamy upieczony spód do formy i wyrównujemy, chłodzimy
  5. Do schłodzonej śmietanki z czekoladą dodajemy mascarpone i ubijamy do uzyskania gęstego kremu 
  6. Dodajemy mleko w proszku i pokruszone ciasteczka oreo, delikatnie mieszamy szpatułką
  7. Przekładamy na schłodzony spód do tarty i dekorujemy ciasteczkami Oreo i owocami:)

Łucja

Możesz również polubić

Dodaj komentarz

Zapisz się na mój newsletter!

Co jakiś czas podeślę Ci niepublikowanie nigdzie indziej wyjątkowe przepisy i super wskazówki, dzięki którym powstanie coś wspaniałego :)