Tarta czekoladowa
Klasyka czekoladowego gatunku, zapieczony czekoladowy ganache na kruchym ciasteczkowym spodzie, oblany polewą czekoladową… Kto ma ochotę na czekoladową bombę?
Przepis na formę do tarty o średnicy 26cm
SKŁADNIKI
Spód
- 300g ciasteczek czekoladowych Belvieta
- 100g roztopionego masła
- 10g kakao
Nadzienie
- 500ml śmietanki 36%
- 150g czekolady deserowej 54-55%
- 150g czekolady mlecznej
- 2 jaja L
Polewa
- 100ml śmietanki 30%
- 70g czekolady deserowej
- Owoce / czekoladki do ozdoby
WYKONANIE
- Ciasteczka kruszymy w malakserze, łączymy z kakao oraz roztopionym masłem, dokładnie mieszamy i wypełniamy formę na tartę średnicy 26cm, wcześniej natłuszczona masłem, studzimy
- Czekolady rozpuszczamy w gorącej śmietance, blendujemy do uzyskania jednolitej masy, studzimy
- Do przestudzonej śmietanki dodajemy jaja, ponownie całość blendujemy i przekładamy na schłodzony ciasteczkowy spód
- Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach, bez termoobiegu – grzanie piekarnika góra – dół
- Przygotowujemy polewę, w gorącej śmietance rozpuszczamy czekoladę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitego ganache, polewamy wierzch tarty, dekorujemy owocami i czekoladkami
Moja ulubiona! Koniecznie musicie spróbować:)
Łucja
Dodaj komentarz