Tarta czekoladowa

Klasyka czekoladowego gatunku, zapieczony czekoladowy ganache na kruchym ciasteczkowym spodzie, oblany polewą czekoladową… Kto ma ochotę na czekoladową bombę?

Przepis na formę do tarty o średnicy 26cm

SKŁADNIKI

Spód

  • 300g ciasteczek czekoladowych Belvieta
  • 100g roztopionego masła
  • 10g kakao

Nadzienie

  • 500ml śmietanki 36%
  • 150g czekolady deserowej 54-55%
  • 150g czekolady mlecznej
  • 2 jaja L

Polewa

  • 100ml śmietanki 30%
  • 70g czekolady deserowej
  • Owoce / czekoladki do ozdoby

WYKONANIE

  1. Ciasteczka kruszymy w malakserze, łączymy z kakao oraz roztopionym masłem, dokładnie mieszamy i wypełniamy formę na tartę średnicy 26cm, wcześniej natłuszczona masłem, studzimy
  2. Czekolady rozpuszczamy w gorącej śmietance, blendujemy do uzyskania jednolitej masy, studzimy
  3. Do przestudzonej śmietanki dodajemy jaja, ponownie całość blendujemy i przekładamy na schłodzony ciasteczkowy spód
  4. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach, bez termoobiegu – grzanie piekarnika góra – dół
  5. Przygotowujemy polewę, w gorącej śmietance rozpuszczamy czekoladę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitego ganache, polewamy wierzch tarty, dekorujemy owocami i czekoladkami

Moja ulubiona! Koniecznie musicie spróbować:)

Łucja

Możesz również polubić

Dodaj komentarz

Zapisz się na mój newsletter!

Co jakiś czas podeślę Ci niepublikowanie nigdzie indziej wyjątkowe przepisy i super wskazówki, dzięki którym powstanie coś wspaniałego :)