Jagodowe rollsy
Pędźcie po jagody, serio! Z przepisu wychodzi około 15 rollsów.
SKŁADNIKI
JAGOROLLSY
•500g mąki pszennej chlebowej
•20g świeżych drożdży
•200ml ciepłego mleka 3,2% tłuszczu
•50g cukru
•1 jajo + 1 żółtko
•70g roztopionego masła
•szczypta soli
NADZIENIE
•125g serka Philadelphia
•50g śmietanki 30%
•30g cukru z wanilią
•skórka z 1 limonki
•ok 400-450g świeżych jagód
•10g skrobi ziemniaczanej
•25g cukru z wanilią
KRUSZONKA
•150g mąki pszennej krupczatki
•100g brązowego cukru
•90g masła
Lukier cytrynowy
•160g cukru pudru
•20g soku z cytryny
WYKONANIE
1. Do miski wlewamy ciepłe mleko, cukier oraz rozkruszone drożdże, mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aż drożdże się ‘ruszą’
2. Do misy miksera wsypujemy mąkę, roztopione masło, jajko, żółtko i sól, dodajemy drożdże i wyrabiamy około 10 minut przy pomocy końcówki do wyrabiania ciasta, lub ręcznie – ciasto musi być gładkie i bez problemu odchodzić od misy.
3. Gotowe ciasto smarujemy delikatnie olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, do momentu aż podwoi swoją objętość.
4. Przygotowujemy nadzienie, Philadelphie łączymy ze śmietanką, cukrem i skórą z limonki, dokładnie mieszamy. Jagody łączymy z cukrem i skrobia, mieszamy i odstawiamy.
5. Przygotowujemy kruszonkę, wszystkie składniki łączymy nie sobą i rozkruszamy.
6. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cieniutki, prostokątny placek, całą powierzchnię smarujemy równomiernie nadzieniem serowym i posypujemy jagodami, zwijamy, a następnie dzielimy na 12-15 porcji i układamy ciasno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby po wyrośnięciu jagorollsy się stykały – to zapewni im większą wilgotność:)
7. Gotowe bułeczki posypujemy kruszonką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut, do ponownego wyrośnięcia
8. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni, bez termoobiegu – grzanie piekarnika góra-dół, studzimy
9. Przygotowujemy lukier, cukier puder blendujemy wraz z sokiem z cytryny, przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy przestudzone rollsy.
SMACZNEGO, Łucja:)
Dodaj komentarz