Jagodowe rollsy

Pędźcie po jagody, serio! 🫶🏼 Z przepisu wychodzi około 15 rollsów.

SKŁADNIKI

JAGOROLLSY

•500g mąki pszennej chlebowej

•20g świeżych drożdży

•200ml ciepłego mleka 3,2% tłuszczu

•50g cukru

•1 jajo + 1 żółtko

•70g roztopionego masła

•szczypta soli

NADZIENIE

•125g serka Philadelphia

•50g śmietanki 30%

•30g cukru z wanilią

•skórka z 1 limonki

•ok 400-450g świeżych jagód

•10g skrobi ziemniaczanej

•25g cukru z wanilią

KRUSZONKA

•150g mąki pszennej krupczatki

•100g brązowego cukru

•90g masła

Lukier cytrynowy

•160g cukru pudru

•20g soku z cytryny

WYKONANIE

1. Do miski wlewamy ciepłe mleko, cukier oraz rozkruszone drożdże, mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aż drożdże się ‘ruszą’

2. Do misy miksera wsypujemy mąkę, roztopione masło, jajko, żółtko i sól, dodajemy drożdże i wyrabiamy około 10 minut przy pomocy końcówki do wyrabiania ciasta, lub ręcznie – ciasto musi być gładkie i bez problemu odchodzić od misy.

3. Gotowe ciasto smarujemy delikatnie olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, do momentu aż podwoi swoją objętość.

4. Przygotowujemy nadzienie, Philadelphie łączymy ze śmietanką, cukrem i skórą z limonki, dokładnie mieszamy. Jagody łączymy z cukrem i skrobia, mieszamy i odstawiamy.

5. Przygotowujemy kruszonkę, wszystkie składniki łączymy nie sobą i rozkruszamy.

6. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cieniutki, prostokątny placek, całą powierzchnię smarujemy równomiernie nadzieniem serowym i posypujemy jagodami, zwijamy, a następnie dzielimy na 12-15 porcji i układamy ciasno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby po wyrośnięciu jagorollsy się stykały – to zapewni im większą wilgotność:)

7. Gotowe bułeczki posypujemy kruszonką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut, do ponownego wyrośnięcia

8. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni, bez termoobiegu – grzanie piekarnika góra-dół, studzimy

9. Przygotowujemy lukier, cukier puder blendujemy wraz z sokiem z cytryny, przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy przestudzone rollsy.

SMACZNEGO, Łucja:)

Możesz również polubić

Dodaj komentarz

Zapisz się na mój newsletter!

Co jakiś czas podeślę Ci niepublikowanie nigdzie indziej wyjątkowe przepisy i super wskazówki, dzięki którym powstanie coś wspaniałego :)