Jagodzianki

Przepyszne, mięciutkie, maślane z masą kruszonki i jagód… tak! To one!! Jagodzianki by Bakingland_ Są pyszne, korzystajcie! <3

Z przepisu wychodzi około 12 sporych jagodzianek:)

PRZEPIS

Kruszonka:

•150g mąki pszennej

•90g miękkiego masła

•100g brązowego cukru

Ciasto drożdżowe:

•450g mąki 550

•60g cukru

•200g ciepłego mleka

•90g roztopionego masła

•8g suchych drożdży

•1 jajo

•2 żółtka

•szczypta soli

Jagody:

•Ok 1kg jagód

•60g skrobi ziemniaczanej

•50g cukru pudru

+ 1 jajo do posmarowania jagodzianek

WYKONANIE

1. Zaczynamy od kruszonki, wszystkie składniki dokładnie łączymy i rozkruszamy

2. Następnie ciasto drożdżowe – ciepłe mleko wraz z cukrem wlewamy do dużej miski, dodajemy suche drożdże i odstawiamy na chwilę, żeby zaczęły pracować:)

3. Następnie dodajemy mąkę wraz z jajem, żółtkami, szczyptą soli oraz roztopione masło, ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne, nie będzie kleić się do rąk:) Odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką

4. Jagody myjemy na sitku, odsączamy na papierze i łączymy ze skrobia oraz cukrem pudrem

5. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy je cieniutko i wycinamy koła o średnicy ok 8cm

6. Ciasto rozciągamy na miseczkę/kubku i napełniamy jagodami po brzegi, następnie dokładnie sklejamy tak jak na filmie:)

7. Jagodzinaki odstawiamy do wyrośnięcia na ok 10min po czym smarujemy roztrzepanym jajem i posypujemy dużą ilością kruszonki!

8. Pieczemy ok 25 min w 180 stopniach, grzanie piekarnika góra dół Mniam!

Mój Wiktor zażyczył sobie dodatkowo z lukrem, wyszły pyszne, a przepis na lukier znajdziecie TUTAJ

Możesz również polubić

Dodaj komentarz

Zapisz się na mój newsletter!

Co jakiś czas podeślę Ci niepublikowanie nigdzie indziej wyjątkowe przepisy i super wskazówki, dzięki którym powstanie coś wspaniałego :)