Jagodzianki
Przepyszne, mięciutkie, maślane z masą kruszonki i jagód… tak! To one!! Jagodzianki by Bakingland_ Są pyszne, korzystajcie! <3
Z przepisu wychodzi około 12 sporych jagodzianek:)
PRZEPIS
Kruszonka:
•150g mąki pszennej
•90g miękkiego masła
•100g brązowego cukru
Ciasto drożdżowe:
•450g mąki 550
•60g cukru
•200g ciepłego mleka
•90g roztopionego masła
•8g suchych drożdży
•1 jajo
•2 żółtka
•szczypta soli
Jagody:
•Ok 1kg jagód
•60g skrobi ziemniaczanej
•50g cukru pudru
+ 1 jajo do posmarowania jagodzianek
WYKONANIE
1. Zaczynamy od kruszonki, wszystkie składniki dokładnie łączymy i rozkruszamy
2. Następnie ciasto drożdżowe – ciepłe mleko wraz z cukrem wlewamy do dużej miski, dodajemy suche drożdże i odstawiamy na chwilę, żeby zaczęły pracować:)
3. Następnie dodajemy mąkę wraz z jajem, żółtkami, szczyptą soli oraz roztopione masło, ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne, nie będzie kleić się do rąk:) Odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką
4. Jagody myjemy na sitku, odsączamy na papierze i łączymy ze skrobia oraz cukrem pudrem
5. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy je cieniutko i wycinamy koła o średnicy ok 8cm
6. Ciasto rozciągamy na miseczkę/kubku i napełniamy jagodami po brzegi, następnie dokładnie sklejamy tak jak na filmie:)
7. Jagodzinaki odstawiamy do wyrośnięcia na ok 10min po czym smarujemy roztrzepanym jajem i posypujemy dużą ilością kruszonki!
8. Pieczemy ok 25 min w 180 stopniach, grzanie piekarnika góra dół Mniam!
Mój Wiktor zażyczył sobie dodatkowo z lukrem, wyszły pyszne, a przepis na lukier znajdziecie TUTAJ
Dodaj komentarz