Wilgotne ciasto cytrynowe – idealne na Wielkanoc!
To cytrynowe ciacho jest idealne na Wielkanocny stół, a w formie mini muffinek również do wielkanocnego koszyczka! Wilgotne od syropu cytrynowego, z cytrynowym lukrem i serkiem Philadelphia, musicie spróbować! Kto się skusi?
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 260g mąki pszennej 450
- 210g cukru
- 10g cukru z wanilią
- skórka z 3 cytryn
- 60g soku z cytryny
- 150g masła
- 3 jaja L
- 1 żółtko
- 90g śmietany 18%
- 1,5g proszku do pieczenia
- szczypta soli
syrop:
- 60g cukru
- 40g soku z cytryny
- 15g wody
lukier:
- 20g soku z cytryny
- 150g cukru pudru
Philadelphia:
- 200g serka Philadelphia
- 40g cukru pudru
- 40g soku z cytryny
WYKONANIE
- Miękkie masło ubijamy na biały puch ze skórką z cytryny, następnie dodajemy cukier i ubijamy jeszcze przez kilkanaście minut, następnie dodajemy śmietanę(końcówka do ubijania masła – K, ten taki trójkąt)
- Gdy masło z cukrem się ubija, w osobnej misce mieszamy suche składniki – mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dokładnie mieszamy
- Do ubijanego masła dodajemy partiami jaja w temperaturze pokojowej, nie przerywając ubijania
- Zmniejszamy obroty na najniższe i dodajemy partiami suche składniki, na koniec dodajemy sok z cytryny i chwile mieszamy
- Ciasto przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia foremek i pieczemy około 30-40 minut w 160 stopniach do suchego patyczka:) – jeśli robicie 1 duże ciasto to pieczemy około 80 minut:)
- Wszystkie składniki na syrop zagotowujemy i studzimy, polewamy jeszcze gorące ciastka syropem, tak aby się wchłonął i ciacho było super wilgotne:)
- Przygotowujemy lukier – cukier puder wraz z sokiem z cytryny mieszamy chwilę w malakserze, polewamy przestudzone ciastka
- Na koniec krem z Philadelphii, podobnie jak z lukrem wszystkie składniki mieszamy w malakserze i dekorujemy ciastka:) Pycha! Najlepsze są świeżutkie
* Przepis na 6 rantów o średnicy 8cm lub duże ciasto Ok 20/22cm/keksówkę
Dodaj komentarz