Wilgotne ciasto cytrynowe – idealne na Wielkanoc!

To cytrynowe ciacho jest idealne na Wielkanocny stół, a w formie mini muffinek również do wielkanocnego koszyczka! Wilgotne od syropu cytrynowego, z cytrynowym lukrem i serkiem Philadelphia, musicie spróbować! Kto się skusi?

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 260g mąki pszennej 450
  • 210g cukru
  • 10g cukru z wanilią
  • skórka z 3 cytryn
  • 60g soku z cytryny
  • 150g masła
  • 3 jaja L
  • 1 żółtko
  • 90g śmietany 18%
  • 1,5g proszku do pieczenia
  • szczypta soli

syrop:

  • 60g cukru
  • 40g soku z cytryny
  • 15g wody

lukier:

  • 20g soku z cytryny
  • 150g cukru pudru

Philadelphia:

  • 200g serka Philadelphia
  • 40g cukru pudru
  • 40g soku z cytryny

WYKONANIE

  1. Miękkie masło ubijamy na biały puch ze skórką z cytryny, następnie dodajemy cukier i ubijamy jeszcze przez kilkanaście minut, następnie dodajemy śmietanę(końcówka do ubijania masła – K, ten taki trójkąt)
  2. Gdy masło z cukrem się ubija, w osobnej misce mieszamy suche składniki – mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dokładnie mieszamy
  3. Do ubijanego masła dodajemy partiami jaja w temperaturze pokojowej, nie przerywając ubijania
  4. Zmniejszamy obroty na najniższe i dodajemy partiami suche składniki, na koniec dodajemy sok z cytryny i chwile mieszamy
  5. Ciasto przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia foremek i pieczemy około 30-40 minut w 160 stopniach do suchego patyczka:) – jeśli robicie 1 duże ciasto to pieczemy około 80 minut:)
  6. Wszystkie składniki na syrop zagotowujemy i studzimy, polewamy jeszcze gorące ciastka syropem, tak aby się wchłonął i ciacho było super wilgotne:)
  7. Przygotowujemy lukier – cukier puder wraz z sokiem z cytryny mieszamy chwilę w malakserze, polewamy przestudzone ciastka
  8. Na koniec krem z Philadelphii, podobnie jak z lukrem wszystkie składniki mieszamy w malakserze i dekorujemy ciastka:) Pycha! Najlepsze są świeżutkie

* Przepis na 6 rantów o średnicy 8cm lub duże ciasto Ok 20/22cm/keksówkę

Możesz również polubić

Dodaj komentarz

Zapisz się na mój newsletter!

Co jakiś czas podeślę Ci niepublikowanie nigdzie indziej wyjątkowe przepisy i super wskazówki, dzięki którym powstanie coś wspaniałego :)