Cinnamon rolls z palonym masłem i orzechami pekan

W tych cynamonach połączyłam moje 3 ukochane smaki – palone masło + cynamon + pekany… a do tego jeszcze więcej aromatycznych przypraw i solony karmel! Są przepyszne, a najlepsze oczywiście na ciepło… myśle, że nie muszę Was dłużej przekonywać!

SKŁADNIKI

Ciasto

  • 500g mąki pszennej chlebowej
  • 30g świeżych drożdży(8g suchych) 
  • 250g ciepłego mleka 3,2% tłuszczu
  • 60g cukru
  • 1 jajo + 1 żółtko 
  • 80g palonego masła 
  • Pół łyżeczki gałki muszkatałowej
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 100g palonego masła
  • 200g brązowego cukru 
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • Pół łyżeczki gałki muszkatałowej
  • Pół łyżeczki kardamonu
  • Szczypta imbiru

Polewa

  • 100g śmietanki 30%
  • 20g cukru pudru

Karmel

  • 50g cukru
  • 150g śmietanki 30%
  • szczypta soli

WYKONANIE

1. Do misy miksera wlewamy letnie mleko, cukier oraz drożdże, mieszamy na małych obrotach i odstawiamy na kilka minut

2. Dodajemy resztę składników – mąkę, przestudzone palone masło, jajko, żółtko, przyprawyi sól, wyrabiamy około 10 minut przy pomocy końcówki do wyrabiania ciasta, lub ręcznie – ciasto musi być gładkie i bez problemu odchodzić od misy

3. Gotowe ciasto smarujemy delikatnie olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, do momentu aż podwoi swoją objętość

4. Składniki na nadzienie łączymy ze sobą

5. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cieniutki, prostokątny placek, całą powierzchnię smarujemy równomiernie nadzieniem cynamonowo – orzechowym

6. Ciasto zwijamy bardzo ciasno, jak roladę, następnie dzielimy na 12-15 porcji i układamy ciasno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby po wyrośnięciu cynamonki się stykały – to zapewni im większą wilgotność:)

7. Gotowe cynamonki smarujemy śmietanką połączoną z cukrem pudrem i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut, do ponownego wyrośnięcia

8. Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni, bez termoobiegu – grzanie piekarnika góra-dół. Na spodzie piekarnika umieszczamy blaszkę z wodą, robiąc bułeczkom kąpiel wodną:)

9. Gorące polewamy karmelem i dekorujemy prażonymi pekanami. Smacznego!

Łucja:)

Możesz również polubić

Dodaj komentarz

Zapisz się na mój newsletter!

Co jakiś czas podeślę Ci niepublikowanie nigdzie indziej wyjątkowe przepisy i super wskazówki, dzięki którym powstanie coś wspaniałego :)