Brioszki z owocami i budyniowym kremem waniliowym

Moje ukochane ciasto brioche.. maślane, delikatne i mięciutkie!🫶🏼 Chodźcie na przepyszne brioszki z kremem budyniowym i owockami! 🍓

PRZEPIS

CIASTO BRIOCHE:

•450g mąki pszennej 650 lub chlebowej 750

•200g zimnego masła

•4 jaja L

•120g mleka 3,2%

•35g świeżych drożdży

•60g cukru

•szczypta soli

KREM BUDYNIOWY

•250g mleka 3,2%

•250g śmietanki 30%

•100g żółtek – ok 5 jaj L

•30g skrobi ziemniaczanej

•50g cukru pudru

•ziarenka z połowy laski wanilii

•150g mascarpone

KRUSZONKA

•100g mąki pszennej

•80g masła

•80g cukru

OWOCE

•ok 500-600g owoców

•łyżka cukru

•łyżka skrobi ziemniaczanej

WYKONANIE

1. Ciasto przygotowujemy min. 6 godzin przed pieczeniem brioszek(a najlepiej wieczorem, dzień przed pieczeniem)

2. Drożdże wraz z cukrem rozpuszczamy w ciepłym mleku, odstawiamy do wyrośnięcia.

3. W misie miksera mieszamy mąkę wraz ze szczyptą soli, następnie dodajemy rozczyn z drożdży i mieszamy na najniższych obrotach hakiem do ciasta drożdżowego.

4. Dodajemy kolejno po jednym jajku, cały czas mieszając. Ciasto wyrabiamy przez około 8-10 minut, po czym dodajemy masło, pokrojone w kostkę i wyrabiamy do czasu, aż ciasto będzie gładkie, lśniące i elastyczne.

5. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 min, a następnie przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki – najlepiej na całą noc.

6. Przygotowujemy krem waniliowy, żółtka łączymy wraz z cukrem pudrem oraz skrobią, dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek.

7. Śmietanę wraz z mlekiem i wanilią podgrzewamy. Połowę gorącej śmietany wlewamy do miski z żółtkami cały czas mieszając, pozostałą część zagotowujmy, ponownie wlewamy do żółtek, a następnie całość przelewamy do garnuszka i podgrzewamy na małym ogniu do zagotowania, cały czas intensywnie mieszając. Gotujemy przez 2-3 minuty, do czasu, aż krem stanie się gęsty, gładki i lśniący, zdejmujemy z palnika, studzimy i blendujemy na gładko.

8. Dodajemy mascarpone i całość dokładnie blendujemy, przykrywamy folią spożywczą ‚w kontakcie’ i chłodzimy – najlepiej przez noc. Schłodzony krem ponownie blendujemy na gładko przed uzupełnieniem bułeczek(musi być gładki i rzadki w momencie wypełniania)

9. Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy razem, zagniatamy i kruszymy. Owoce myjemy, odsączamy i kroimy na kawałki, dodajemy cukier oraz skrobię, mieszamy.

10. Schłodzone ciasto ciasto dzielimy na porcje i formujemy kulki, odstawiamy na 30 min, aż lekko wyrosną, po czym robimy zagłębienie w środku.

11. Uzupełniamy kremem budyniowym i owocami, posypujemy grubo kruszonką i pieczemy przez około 20-25 minut w 180 stopniach, grzanie piekarnika góra – dół.

Najlepsze są jeszcze cieplutkie! Smacznego, Łucja:)

Możesz również polubić

Dodaj komentarz

Zapisz się na mój newsletter!

Co jakiś czas podeślę Ci niepublikowanie nigdzie indziej wyjątkowe przepisy i super wskazówki, dzięki którym powstanie coś wspaniałego :)