Brioszki z owocami i budyniowym kremem waniliowym
Moje ukochane ciasto brioche.. maślane, delikatne i mięciutkie! Chodźcie na przepyszne brioszki z kremem budyniowym i owockami!
PRZEPIS
CIASTO BRIOCHE:
•450g mąki pszennej 650 lub chlebowej 750
•200g zimnego masła
•4 jaja L
•120g mleka 3,2%
•35g świeżych drożdży
•60g cukru
•szczypta soli
KREM BUDYNIOWY
•250g mleka 3,2%
•250g śmietanki 30%
•100g żółtek – ok 5 jaj L
•30g skrobi ziemniaczanej
•50g cukru pudru
•ziarenka z połowy laski wanilii
•150g mascarpone
KRUSZONKA
•100g mąki pszennej
•80g masła
•80g cukru
OWOCE
•ok 500-600g owoców
•łyżka cukru
•łyżka skrobi ziemniaczanej
WYKONANIE
1. Ciasto przygotowujemy min. 6 godzin przed pieczeniem brioszek(a najlepiej wieczorem, dzień przed pieczeniem)
2. Drożdże wraz z cukrem rozpuszczamy w ciepłym mleku, odstawiamy do wyrośnięcia.
3. W misie miksera mieszamy mąkę wraz ze szczyptą soli, następnie dodajemy rozczyn z drożdży i mieszamy na najniższych obrotach hakiem do ciasta drożdżowego.
4. Dodajemy kolejno po jednym jajku, cały czas mieszając. Ciasto wyrabiamy przez około 8-10 minut, po czym dodajemy masło, pokrojone w kostkę i wyrabiamy do czasu, aż ciasto będzie gładkie, lśniące i elastyczne.
5. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 min, a następnie przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki – najlepiej na całą noc.
6. Przygotowujemy krem waniliowy, żółtka łączymy wraz z cukrem pudrem oraz skrobią, dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek.
7. Śmietanę wraz z mlekiem i wanilią podgrzewamy. Połowę gorącej śmietany wlewamy do miski z żółtkami cały czas mieszając, pozostałą część zagotowujmy, ponownie wlewamy do żółtek, a następnie całość przelewamy do garnuszka i podgrzewamy na małym ogniu do zagotowania, cały czas intensywnie mieszając. Gotujemy przez 2-3 minuty, do czasu, aż krem stanie się gęsty, gładki i lśniący, zdejmujemy z palnika, studzimy i blendujemy na gładko.
8. Dodajemy mascarpone i całość dokładnie blendujemy, przykrywamy folią spożywczą ‚w kontakcie’ i chłodzimy – najlepiej przez noc. Schłodzony krem ponownie blendujemy na gładko przed uzupełnieniem bułeczek(musi być gładki i rzadki w momencie wypełniania)
9. Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy razem, zagniatamy i kruszymy. Owoce myjemy, odsączamy i kroimy na kawałki, dodajemy cukier oraz skrobię, mieszamy.
10. Schłodzone ciasto ciasto dzielimy na porcje i formujemy kulki, odstawiamy na 30 min, aż lekko wyrosną, po czym robimy zagłębienie w środku.
11. Uzupełniamy kremem budyniowym i owocami, posypujemy grubo kruszonką i pieczemy przez około 20-25 minut w 180 stopniach, grzanie piekarnika góra – dół.
Najlepsze są jeszcze cieplutkie! Smacznego, Łucja:)
Dodaj komentarz