Tarta jagodowa
Zawsze babcia przynosiła mi świeże jagody, prostu z leśnych krzaczków, które własnoręcznie zbierała. Najczęściej robiłam z nich właśnie tę tartę – z dodatkiem kwaśnej śmietany, na pysznym kruchym spodzie:) Niejedni ją pokochali… chyba muszę znów poprosić babcię o dostawę tych pysznych owoców:)
SKŁADNIKI
Spód
- 230g mąki pszennej
- 130g prawdziwego masła
- 1 jajo L
- 30g cukru pudru
- ziarenka z połowy laski wanilii
Sos śmietankowy
- 200ml śmietany 18%
- 1 jajo L
- 30g białego cukru
- 400g jagód leśnych
WYKONANIE
- Wszystkie składniki na spód łączymy ze sobą i wypełniamy formę do tarty o średnicy 26cm, nakłuwamy widelcem i chłodzimy około 20 minut
- Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach przy termoobiegu, do zarumienienia
- Wszystkie składniki na sos śmietankowy z wyjątkiem jagód blendujemy ze sobą na gładką masę
- JAgody przekładamy na podpieczony spód tarty i polewamy sosem śmietanowym, pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach, bez termoobiegu, do zarumienienia powierzchni tarty
- Gotową tartę studzimy i obsypujemy cukrem pudrem
Pyszna! Spróbujecie?
Łucja:)
Dodaj komentarz