Tarta jagodowa

Zawsze babcia przynosiła mi świeże jagody, prostu z leśnych krzaczków, które własnoręcznie zbierała. Najczęściej robiłam z nich właśnie tę tartę – z dodatkiem kwaśnej śmietany, na pysznym kruchym spodzie:) Niejedni ją pokochali… chyba muszę znów poprosić babcię o dostawę tych pysznych owoców:)

SKŁADNIKI

Spód

  • 230g mąki pszennej
  • 130g prawdziwego masła
  • 1 jajo L
  • 30g cukru pudru
  • ziarenka z połowy laski wanilii

Sos śmietankowy

  • 200ml śmietany 18%
  • 1 jajo L
  • 30g białego cukru
  • 400g jagód leśnych

WYKONANIE

  1. Wszystkie składniki na spód łączymy ze sobą i wypełniamy formę do tarty o średnicy 26cm, nakłuwamy widelcem i chłodzimy około 20 minut
  2. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach przy termoobiegu, do zarumienienia
  3. Wszystkie składniki na sos śmietankowy z wyjątkiem jagód blendujemy ze sobą na gładką masę
  4. JAgody przekładamy na podpieczony spód tarty i polewamy sosem śmietanowym, pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach, bez termoobiegu, do zarumienienia powierzchni tarty
  5. Gotową tartę studzimy i obsypujemy cukrem pudrem

Pyszna! Spróbujecie?

Łucja:)

Możesz również polubić

Dodaj komentarz

Zapisz się na mój newsletter!

Co jakiś czas podeślę Ci niepublikowanie nigdzie indziej wyjątkowe przepisy i super wskazówki, dzięki którym powstanie coś wspaniałego :)