Ciasteczka migdałowe z białą czekoladą
Mięciutkie ciasteczka migdałowe z białą czekoladą, kto nie lubi tego połączenia? Ja zdecydowanie nie należę do tych osób, mogłabym jeść ciągle!
Bardzo ważne jest dobre ubicie masła, powinno być puszyste i zwiększyć swoją objętość w misce
Z tego przepisu wychodzi około 12 ciasteczek
SKŁADNIKI
- 150g mąki pszennej
- 80g mąki migdałowej
- 180g masła
- 1 jajo + 2 żółtka
- 80g cukru trzcinowego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- ziarenka z połowy laski wanilii
- 200g posiekanej białej czekolady
- 50g posiekanych grubo migdałów bez skórek
- 50g płatków migdałowych
- szczypta soli
WYKONANIE
- Masło ubijamy na jasną puszystą masę, dodajemy cukier trzcinowy i ziarenka wanilii cały czas ubijając
- Do puszystej masy dodajemy jajo i żółtka, nie przerywając ubijania
- Mąki łączymy z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, mieszamy rózga kuchenną
- Zmniejszamy obory robota kuchennego na najniższe, dodajemy stopniowo suche składniki, tylko do połączenia
- Na sam koniec dodajemy posiekaną czekoladę wraz z migdałami i płatkami migdałowymi, mieszamy krótko
- Z masy formujemy niewielkie kulki i układamy w około 5cm odległościach na papierze do pieczenia, lekko spłaszczamy i chłodzimy minimum 30 minut
- Ciasteczka pieczemy około 15 minut w 170 stopniach, przy termoobiegu, do zarumienia, studzimy
Chociaż jak dla mnie najlepsze są jeszcze gorące, gdy biała czekolada się rozpływa, a ciacho jest mięciutkie, rozpływające się w ustach… Dacie się na nie namówić?
Łucja:)
Dodaj komentarz