Ciasteczka migdałowe z białą czekoladą

Mięciutkie ciasteczka migdałowe z białą czekoladą, kto nie lubi tego połączenia? Ja zdecydowanie nie należę do tych osób, mogłabym jeść ciągle!

Bardzo ważne jest dobre ubicie masła, powinno być puszyste i zwiększyć swoją objętość w misce

Z tego przepisu wychodzi około 12 ciasteczek

SKŁADNIKI

  • 150g mąki pszennej
  • 80g mąki migdałowej
  • 180g masła
  • 1 jajo + 2 żółtka
  • 80g cukru trzcinowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • 200g posiekanej białej czekolady
  • 50g posiekanych grubo migdałów bez skórek
  • 50g płatków migdałowych
  • szczypta soli

WYKONANIE

  1. Masło ubijamy na jasną puszystą masę, dodajemy cukier trzcinowy i ziarenka wanilii cały czas ubijając
  2. Do puszystej masy dodajemy jajo i żółtka, nie przerywając ubijania
  3. Mąki łączymy z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, mieszamy rózga kuchenną
  4. Zmniejszamy obory robota kuchennego na najniższe, dodajemy stopniowo suche składniki, tylko do połączenia
  5. Na sam koniec dodajemy posiekaną czekoladę wraz z migdałami i płatkami migdałowymi, mieszamy krótko
  6. Z masy formujemy niewielkie kulki i układamy w około 5cm odległościach na papierze do pieczenia, lekko spłaszczamy i chłodzimy minimum 30 minut
  7. Ciasteczka pieczemy około 15 minut w 170 stopniach, przy termoobiegu, do zarumienia, studzimy

Chociaż jak dla mnie najlepsze są jeszcze gorące, gdy biała czekolada się rozpływa, a ciacho jest mięciutkie, rozpływające się w ustach… Dacie się na nie namówić?

Łucja:)

Możesz również polubić

Dodaj komentarz

Zapisz się na mój newsletter!

Co jakiś czas podeślę Ci niepublikowanie nigdzie indziej wyjątkowe przepisy i super wskazówki, dzięki którym powstanie coś wspaniałego :)