Ciasteczka potrójnie czekoladowe
Najbardziej czekoladowe ciasteczka, potrójnie czekoladowe, najlepiej smakują chwilę po wyjęciu z piekarnika, jeszcze cieplutkie, chrupiące na zewnątrz, z rozpływającą się czekoladą w środku… musicie się przekonać sami:)
Z tej porcji wychodzi około 10 ciastek
SKŁADNIKI
- 180g mąki pszennej
- 70g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 200g masła
- 1 jajo
- 30ml ciepłego mleka
- 15g ciemnego kakao
- 50g cukru trzcinowego
- 50g cukru białego
- ziarenka z połowy laski wanilii
- 100g posiekanej deserowej czekolady
- 60g posiekanej czekolady mlecznej
- 60g posiekanej czekolady białej
- szczypta soli
WYKONANIE
- Masło ubijamy na jasną puszystą masę, dodajemy cukier i ziarenka wanilii cały czas ubijając
- Do puszystej masy dodajemy jajo i żółtka, nie przerywając ubijania
- Mąki łączymy z kakao, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, mieszamy rózga kuchenną
- Zmniejszamy obory robota kuchennego na najniższe, dodajemy stopniowo suche składniki, tylko do połączenia
- Na sam koniec dodajemy posiekane czekolady, mieszamy krótko
- Z masy formujemy średniej wielkości kulki i układamy w około 5cm odległościach na papierze do pieczenia, lekko spłaszczamy i chłodzimy minimum 30 minut
- Ciasteczka pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, przy termoobiegu
- Najlepiej smakują jeszcze ciepłe! Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie, z rozpływającą się czekoladą w środku…:)
Łucja
Dodaj komentarz