Ciasteczka potrójnie czekoladowe

Najbardziej czekoladowe ciasteczka, potrójnie czekoladowe, najlepiej smakują chwilę po wyjęciu z piekarnika, jeszcze cieplutkie, chrupiące na zewnątrz, z rozpływającą się czekoladą w środku… musicie się przekonać sami:)

Z tej porcji wychodzi około 10 ciastek

SKŁADNIKI

  • 180g mąki pszennej
  • 70g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g masła
  • 1 jajo
  • 30ml ciepłego mleka
  • 15g ciemnego kakao
  • 50g cukru trzcinowego
  • 50g cukru białego
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • 100g posiekanej deserowej czekolady
  • 60g posiekanej czekolady mlecznej
  • 60g posiekanej czekolady białej
  • szczypta soli

WYKONANIE

  1. Masło ubijamy na jasną puszystą masę, dodajemy cukier i ziarenka wanilii cały czas ubijając
  2. Do puszystej masy dodajemy jajo i żółtka, nie przerywając ubijania 
  3. Mąki łączymy z kakao, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, mieszamy rózga kuchenną
  4. Zmniejszamy obory robota kuchennego na najniższe, dodajemy stopniowo suche składniki, tylko do połączenia 
  5. Na sam koniec dodajemy posiekane czekolady, mieszamy krótko
  6. Z masy formujemy średniej wielkości kulki i układamy w około 5cm odległościach na papierze do pieczenia, lekko spłaszczamy i chłodzimy minimum 30 minut
  7. Ciasteczka pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, przy termoobiegu
  8. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe! Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie, z rozpływającą się czekoladą w środku…:)

Łucja

Możesz również polubić

Dodaj komentarz

Zapisz się na mój newsletter!

Co jakiś czas podeślę Ci niepublikowanie nigdzie indziej wyjątkowe przepisy i super wskazówki, dzięki którym powstanie coś wspaniałego :)