Orzechowa granola z gorzką czekoladą

Coś pysznego na śniadanko? Granolka orzechowa z waszą ulubioną czekoladą:)

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki płatków owsianych / jęczmiennych / żytnich
  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
  • 50g płatków migdałowych
  • 100g orzechów włoskich / pekan
  • 100g orzechów laskowych
  • 150g ulubionej gorzkiej czekolady
  • 130g miodu
  • 30g masła
  • ziarenka z 1 laski wanilii – opcjonalnie

WYKONANIE

  1. Orzechy i czekolady siekamy, wszystkie suche składniki łączymy ze sobą w dużej misce
  2. Miód podgrzewamy z masłem i ziarenkami wanilii, dodajemy do suchych składników i całość dokładnie mieszamy
  3. Granole pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, około 20 minut w 170 stopniach przy termoobiegu, do zarumienienia, od czasu do czasu mieszając, tak aby równomiernie się przypiekła

Łucja:)

Możesz również polubić

Dodaj komentarz

Zapisz się na mój newsletter!

Co jakiś czas podeślę Ci niepublikowanie nigdzie indziej wyjątkowe przepisy i super wskazówki, dzięki którym powstanie coś wspaniałego :)