Linzer cookies

Uwielbiam te pyszne, kruche, migdałowe ciasteczka z nutą cytrusów. Często ozdabiają świąteczny stół w naszym domu:) Najbardziej lubię je z konfiturą z malin, ale równie pysznie będą się łączyć z czerwoną porzeczką lub morelą. Spróbujecie?

SKŁADNIKI

  • 150g mąki pszennej
  • 75g mąki migdałowej
  • skórka z 1 cytryny i pomarańczy
  • 170g masła
  • 80g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • + cukier puder do posypywania ciasteczek i konfitura z malin

WYKONANIE

  1. Suche składniki łączymy ze sobą i mieszamy rózgą kuchenną
  2. Pozostałe składniki umieszczamy w dużej misce, dodajemy suche i całość wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta – nie zbyt długo, ciasto kruche tego nie lubi!:)
  3. Gotowe ciasto chłodzimy około 40 minut
  4. Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na około 5 milimetrów grubości i wycinamy ciasteczka – równą ilość ciastek pełnych i z okienkiem
  5. Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia i chłodzimy około 20 minut
  6. Pieczemy około 15 minut w 175 stopniach, studzimy na kratce
  7. Przestudzone ciasteczka z okienkiem posypujemy cukrem pudrem oraz przekładamy konfiturą malinową

Brzmi pysznie?

Łucja:)

Możesz również polubić

Dodaj komentarz

Zapisz się na mój newsletter!

Co jakiś czas podeślę Ci niepublikowanie nigdzie indziej wyjątkowe przepisy i super wskazówki, dzięki którym powstanie coś wspaniałego :)