Linzer cookies

Uwielbiam te pyszne, kruche, migdałowe ciasteczka z nutą cytrusów. Często ozdabiają świąteczny stół w naszym domu:) Najbardziej lubię je z konfiturą z malin, ale równie pysznie będą się łączyć z czerwoną porzeczką lub morelą. Spróbujecie?
SKŁADNIKI
- 150g mąki pszennej
- 75g mąki migdałowej
- skórka z 1 cytryny i pomarańczy
- 170g masła
- 80g cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatałowej
- + cukier puder do posypywania ciasteczek i konfitura z malin
WYKONANIE
- Suche składniki łączymy ze sobą i mieszamy rózgą kuchenną
- Pozostałe składniki umieszczamy w dużej misce, dodajemy suche i całość wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta – nie zbyt długo, ciasto kruche tego nie lubi!:)
- Gotowe ciasto chłodzimy około 40 minut
- Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na około 5 milimetrów grubości i wycinamy ciasteczka – równą ilość ciastek pełnych i z okienkiem
- Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia i chłodzimy około 20 minut
- Pieczemy około 15 minut w 175 stopniach, studzimy na kratce
- Przestudzone ciasteczka z okienkiem posypujemy cukrem pudrem oraz przekładamy konfiturą malinową
Brzmi pysznie?
Łucja:)

Dodaj komentarz