Krem bananowy
Jako dziecko uwielbiałam kopiec kreta! Był na każdych moich urodzinach dopóki nie zaczęłam piec sobie tortów:) Smak tego kremu przypomina mi o tamtych czasach z dzieciństwa, jednak zdecydowanie go podrasowałam. Dodatek cytryny zapobiega ciemnieniu bananów oraz przełamuje słodycz, która dodatkowo podbiłam białą czekoladą… spróbujcie!
Ta porcja wystarczy na 1 przełożenie średnicy 22cm, na dole posta znajdziecie dokładny przelicznik na pozostałe średnice:)
*Wagę bananów podałam przed obraniem ze skórki:)
SKŁADNIKI
- 2 duże banany – około 400g
- 30g cukru trzcinowego
- sok + skórka z połowy cytryny
- 40g masła
- 150ml śmietanki 36%
- 100g białej czekolady
- 180g mascarpone
WYKONANIE
- Zaczynamy od przygotowania ganache z białej czekolady, śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej białą czekoladę, dokładnie mieszamy i chłodzimy minimum 8 godzin
- Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojone na plastry banany, cukier i cytrynę, całość dokładnie mieszamy i odparowujemy około 8-10min do uzyskania gęstego bananowego puree, chłodzimy
- Mocno schłodzony ganache ubijamy z mascarpone na gesty krem, dodajemy schłodzoną pulpę bananową i krótko mieszamy razem na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia
Myślę, że polubicie ten smak:)
Łucja
Przelicznik
średnica | śmietanka 36% | mascarpone | biała czekolada | banany | masło | cukier |
14cm | 60ml | 60g | 40g | 160g | 15g | 10g |
16cm | 80ml | 90g | 55g | 220g | 20g | 15g |
18cm | 105ml | 120g | 70g | 280g | 30g | 20g |
20cm | 130ml | 150g | 85g | 340g | 35g | 25g |
22cm | 150ml | 180g | 100g | 400g | 40g | 30g |
24cm | 180ml | 240g | 120g | 480g | 50g | 40g |
26cm | 210ml | 270g | 140g | 560g | 55g | 45g |
28cm | 250ml | 330g | 165g | 660g | 65g | 55g |
30cm | 280ml | 420g | 185g | 740g | 75g | 70g |
32cm | 325ml | 480g | 215g | 860g | 85g | 80g |
Dodaj komentarz