Krem bananowy

Jako dziecko uwielbiałam kopiec kreta! Był na każdych moich urodzinach dopóki nie zaczęłam piec sobie tortów:) Smak tego kremu przypomina mi o tamtych czasach z dzieciństwa, jednak zdecydowanie go podrasowałam. Dodatek cytryny zapobiega ciemnieniu bananów oraz przełamuje słodycz, która dodatkowo podbiłam białą czekoladą… spróbujcie!

Ta porcja wystarczy na 1 przełożenie średnicy 22cm, na dole posta znajdziecie dokładny przelicznik na pozostałe średnice:)

*Wagę bananów podałam przed obraniem ze skórki:)

SKŁADNIKI

  • 2 duże banany – około 400g
  • 30g cukru trzcinowego
  • sok + skórka z połowy cytryny
  • 40g masła
  • 150ml śmietanki 36%
  • 100g białej czekolady
  • 180g mascarpone

WYKONANIE

  1. Zaczynamy od przygotowania ganache z białej czekolady, śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej białą czekoladę, dokładnie mieszamy i chłodzimy minimum 8 godzin
  2. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojone na plastry banany, cukier i cytrynę, całość dokładnie mieszamy i odparowujemy około 8-10min do uzyskania gęstego bananowego puree, chłodzimy
  3. Mocno schłodzony ganache ubijamy z mascarpone na gesty krem, dodajemy schłodzoną pulpę bananową i krótko mieszamy razem na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia

Myślę, że polubicie ten smak:)

Łucja

Przelicznik

średnicaśmietanka 36%mascarponebiała czekoladabananymasłocukier
14cm60ml60g40g160g15g10g
16cm80ml90g55g220g20g15g
18cm105ml120g70g280g30g20g
20cm130ml150g85g340g35g25g
22cm150ml180g100g400g40g30g
24cm180ml240g120g480g50g40g
26cm210ml270g140g560g55g45g
28cm250ml330g165g660g65g55g
30cm280ml420g185g740g75g70g
32cm325ml480g215g860g85g80g

Możesz również polubić

Dodaj komentarz

Zapisz się na mój newsletter!

Co jakiś czas podeślę Ci niepublikowanie nigdzie indziej wyjątkowe przepisy i super wskazówki, dzięki którym powstanie coś wspaniałego :)