Krem chałwowy

To jeden z trudniejszych kremów jakie robiłam, wyszedł idealny dopiero przy 3 podejściu. Chałwa jest bardzo tłusta, ma to do siebie, że rozrzedza masę po jej ubiciu, dlatego krem ubijamy jak najkrócej, tak aby zminimalizować ten proces. Proporcja składników jest tak dobrana, że po schłodzeniu ganache jest bardzo gęsty, wręcz twardy – dzięki temu, po dodaniu mascarpone nasz krem jest bardzo stabilny:)

Ta porcja wystarczy na 1 przełożenie średnicy 22cm, na dole posta znajdziecie dokładny przelicznik na pozostałe średnice:)

SKŁADNIKI

  • 100ml śmietanki 36%
  • 250g mascarpone
  • 130g białej czekolady
  • 200g chałwy waniliowej

WYKONANIE

  1. Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej białą czekoladę i chałwę, chłodzimy minimum 8 godzin
  2. Schłodzony ganache chałwowy ubijamy krótko(tylko 30-40 sekund!) wraz z mascarpone do uzyskania gęstego kremu, przekładamy tort:)

Lubicie chałwę? Kto się skusi?

Łucja

Przelicznik

średnicaśmietanka 36%mascarponebiała czekoladachałwa
14cm40ml100g55g80g
16cm55ml135g70g110g
18cm70ml170g90g140g
20cm85ml210g110g170g
22cm100ml250g130g200g
24cm120ml300g155g240g
26cm140ml350g185g280g
28cm165ml405g215g330g
30cm185ml465g245g370g
32cm215ml530g275g430g

Możesz również polubić

5 komentarzy

  1. Marzena

    Mam za sobą 2 nieudane kremy chalwowe z innych przepisów. Ten mi wyszedł. Jest idealny. Dziękuję

  2. Doris

    Wyszedł za pierwszym razem i jest genialny !

  3. Joanna

    Dlaczego chłodzimy aż 8 godzin ?

    1. Łucja

      Bo masło kakaowe w białej czekoladzie musi się skrystalizować:)

Dodaj komentarz

Zapisz się na mój newsletter!

Co jakiś czas podeślę Ci niepublikowanie nigdzie indziej wyjątkowe przepisy i super wskazówki, dzięki którym powstanie coś wspaniałego :)