Krem oreo

Oreo? Jedni je kochają, inni nienawidzą – ale trzeba przyznać, jest niepodrabialne:) Dlatego też znalazło się dla niego miejsce wsród moich kremowych przepisów, choć szczerze mówiąc, osobiście nie jestem wielką fanką tych kakaowych ciasteczek

Przepis podstawowy na jedno przełożenie o średnicy 22cm, przelicznik kremu na inne średnice znajdziecie na dole strony

SKŁADNIKI

  • 250ml śmietanki 36%
  • 250 mascarpone
  • 100g białej czekolady
  • 16 sztuk ciasteczek oreo – 176g (jedna duża paczka)
  • 20g mleka w proszku
  • odrobina ziarenek z laski wanilii

WYKONANIE

  1. Oddzielamy środek z ciasteczek oreo, ciasteczka kruszymy
  2. Białą czekoladę wraz ze środkiem z ciasteczek rozpuszczamy w gorącej śmietance, dokładnie mieszamy i chłodzimy minimum 8 godzin
  3. Do schłodzonej śmietanki z czekoladą dodajemy mascarpone i ubijamy do uzyskania gęstego kremu
  4. Dodajemy mleko w proszku i pokruszone ciasteczka oreo, delikatnie mieszamy szpatułką
  5. Przekładamy na tort

Spróbujecie?

Łucja:)

Przelicznik

średnicaśmietanka 36%mascarponebiała czekolada Oreomleko w proszku
14cm1001004078
16cm13513555911
18cm170170701114
20cm210210851317
22cm2502501001620
24cm3003001201924
26cm3503501402228
28cm4054051652633
30cm4654651853037
32cm5305302153443

Możesz również polubić

Dodaj komentarz

Zapisz się na mój newsletter!

Co jakiś czas podeślę Ci niepublikowanie nigdzie indziej wyjątkowe przepisy i super wskazówki, dzięki którym powstanie coś wspaniałego :)