Krem oreo
Oreo? Jedni je kochają, inni nienawidzą – ale trzeba przyznać, jest niepodrabialne:) Dlatego też znalazło się dla niego miejsce wsród moich kremowych przepisów, choć szczerze mówiąc, osobiście nie jestem wielką fanką tych kakaowych ciasteczek
Przepis podstawowy na jedno przełożenie o średnicy 22cm, przelicznik kremu na inne średnice znajdziecie na dole strony
SKŁADNIKI
- 250ml śmietanki 36%
- 250 mascarpone
- 100g białej czekolady
- 16 sztuk ciasteczek oreo – 176g (jedna duża paczka)
- 20g mleka w proszku
- odrobina ziarenek z laski wanilii
WYKONANIE
- Oddzielamy środek z ciasteczek oreo, ciasteczka kruszymy
- Białą czekoladę wraz ze środkiem z ciasteczek rozpuszczamy w gorącej śmietance, dokładnie mieszamy i chłodzimy minimum 8 godzin
- Do schłodzonej śmietanki z czekoladą dodajemy mascarpone i ubijamy do uzyskania gęstego kremu
- Dodajemy mleko w proszku i pokruszone ciasteczka oreo, delikatnie mieszamy szpatułką
- Przekładamy na tort
Spróbujecie?
Łucja:)
Przelicznik
średnica | śmietanka 36% | mascarpone | biała czekolada | Oreo | mleko w proszku |
14cm | 100 | 100 | 40 | 7 | 8 |
16cm | 135 | 135 | 55 | 9 | 11 |
18cm | 170 | 170 | 70 | 11 | 14 |
20cm | 210 | 210 | 85 | 13 | 17 |
22cm | 250 | 250 | 100 | 16 | 20 |
24cm | 300 | 300 | 120 | 19 | 24 |
26cm | 350 | 350 | 140 | 22 | 28 |
28cm | 405 | 405 | 165 | 26 | 33 |
30cm | 465 | 465 | 185 | 30 | 37 |
32cm | 530 | 530 | 215 | 34 | 43 |
Dodaj komentarz