Lemon curd

Cytrynowy smak przypomina mi wakacje w Italii, nad wybrzeżem Amalfi, ale to niesamowite miejsce! I to właśnie tam rosną podobno najsmaczniejsze cytryny, a samo wybrzeże jest nazywane często wybrzeżem pachnących cytryn:)

Skusicie się na trochę Italii na deser?

SKŁADNIKI

  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 50g masła
  • 80g cukru
  • sok + skórka z 1 cytryny

WYKONANIE

  1. Do miski dodajemy wszystkie składniki z wyjątkiem masła, mieszamy i podgrzewamy w kąpieli wodnej, cały czas mieszając
  2. Gdy wszystkie składniki się połączą, dodajemy masło, cały czas mieszając, aż do momentu powstania gęstego kremu o konsystencji budyniu
  3. Gotowy cud przekładamy do niewielkiego naczynia, studzimy a następnie chłodzimy

Możesz również polubić

Dodaj komentarz

Zapisz się na mój newsletter!

Co jakiś czas podeślę Ci niepublikowanie nigdzie indziej wyjątkowe przepisy i super wskazówki, dzięki którym powstanie coś wspaniałego :)