Lemon curd

Cytrynowy smak przypomina mi wakacje w Italii, nad wybrzeżem Amalfi, ale to niesamowite miejsce! I to właśnie tam rosną podobno najsmaczniejsze cytryny, a samo wybrzeże jest nazywane często wybrzeżem pachnących cytryn:)
Skusicie się na trochę Italii na deser?
SKŁADNIKI
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 50g masła
- 80g cukru
- sok + skórka z 1 cytryny
WYKONANIE
- Do miski dodajemy wszystkie składniki z wyjątkiem masła, mieszamy i podgrzewamy w kąpieli wodnej, cały czas mieszając
- Gdy wszystkie składniki się połączą, dodajemy masło, cały czas mieszając, aż do momentu powstania gęstego kremu o konsystencji budyniu
- Gotowy cud przekładamy do niewielkiego naczynia, studzimy a następnie chłodzimy
Krem cytrynowy – Bakingland
[…] 250g lemon curd […]
Tarta cytrynowa – Bakingland
[…] 250g lemon curd […]