Tarta cytrynowa

Kwaśna, orzeźwiająca i meeega cytrynowa – lubicie takie desery? My coraz bardziej się do nich przekonujemy!

Mąka ryżowa prawią, że spód tarty jest jeszcze bardziej kruchy, możecie oczywiście zrobić z 250g mąki pszennej, ale bardzo polecam wypróbować ryżową:)

Przepis jest na foremkę do tarty o średnicy 26cm

SKŁADNIKI

Spód

  • 125g mąki pszennej
  • 125g mąki ryżowej
  • 50g cukru pudru
  • 130g miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Nadzienie cytrynowe

  • 250ml śmietanki 36%
  • 250g białego cukru
  • 6 jaj L
  • sok i skórka z 4 cytryn

Krem cytrynowy

+ Cytryna i mini bezy do dekoracji:)

WYKONANIE

  1. Składniki na spód tarty łączymy ze sobą i wyklejamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem i chłodzimy około 30 minut
  2. W tym czasie przygotowujemy nadzienie, cytryny wyparzamy we wrzątku, ścieramy skórkę i wyciskamy sok
  3. Wszystkie składniki na nadzienie dodajemy do miski i umieszczamy nad garnuszkiem z gotującą się wodą(kąpiel wodna), podgrzewamy, cały czas mieszając do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru
  4. Spód do tarty pieczemy około 15 minut w 180 stopniach, przy termoobiegu, do zarumienienia
  5. Na podpieczony spód przekładamy nadzienie cytrynowe i pieczemy około 20/25 minut w 180 stopniach, bez termoobiegu – grzanie piekarnika góra – dół, do ścięcia się powierzchni tarty, studzimy
  6. Mascarpone łączymy wraz z lemon curd i miksujemy krótko do połączenia, chłodzimy około 30 minut i przekładamy na wystudzoną tartę
  7. Dekorujemy:)

Myślę, że ją polubicie:)

Łucja

Możesz również polubić

Dodaj komentarz

Zapisz się na mój newsletter!

Co jakiś czas podeślę Ci niepublikowanie nigdzie indziej wyjątkowe przepisy i super wskazówki, dzięki którym powstanie coś wspaniałego :)