Tarta cytrynowa

Kwaśna, orzeźwiająca i meeega cytrynowa – lubicie takie desery? My coraz bardziej się do nich przekonujemy!
Mąka ryżowa prawią, że spód tarty jest jeszcze bardziej kruchy, możecie oczywiście zrobić z 250g mąki pszennej, ale bardzo polecam wypróbować ryżową:)
Przepis jest na foremkę do tarty o średnicy 26cm
SKŁADNIKI
Spód
- 125g mąki pszennej
- 125g mąki ryżowej
- 50g cukru pudru
- 130g miękkiego masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
Nadzienie cytrynowe
- 250ml śmietanki 36%
- 250g białego cukru
- 6 jaj L
- sok i skórka z 4 cytryn
Krem cytrynowy
- 250g lemon curd
- 200g mascarpone
+ Cytryna i mini bezy do dekoracji:)
WYKONANIE
- Składniki na spód tarty łączymy ze sobą i wyklejamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem i chłodzimy około 30 minut
- W tym czasie przygotowujemy nadzienie, cytryny wyparzamy we wrzątku, ścieramy skórkę i wyciskamy sok
- Wszystkie składniki na nadzienie dodajemy do miski i umieszczamy nad garnuszkiem z gotującą się wodą(kąpiel wodna), podgrzewamy, cały czas mieszając do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru
- Spód do tarty pieczemy około 15 minut w 180 stopniach, przy termoobiegu, do zarumienienia
- Na podpieczony spód przekładamy nadzienie cytrynowe i pieczemy około 20/25 minut w 180 stopniach, bez termoobiegu – grzanie piekarnika góra – dół, do ścięcia się powierzchni tarty, studzimy
- Mascarpone łączymy wraz z lemon curd i miksujemy krótko do połączenia, chłodzimy około 30 minut i przekładamy na wystudzoną tartę
- Dekorujemy:)
Myślę, że ją polubicie:)
Łucja
Dodaj komentarz