Tarta sernikowa z owocami leśnymi
To chyba pierwsza tarta, jaką piekłam jak nie istniał jeszcze Bakingland! Jest bardzo prosta i łatwa w przygotowaniu, a smak wyśmienity, delikatny i rozpływający się w ustach – a do tego te kwaśne owoce … mniam!
Przepis jest na foremkę do tarty o średnicy 26cm
SKŁADNIKI
Spód
- 125g mąki pszennej
- 125g mąki ryżowej
- 180g masła minimum 82%
- 1 żółtko
- 60g cukru pudru
Masa serowa
- 500g twarogu sernikowego ‘Mój Ulubiony’
- 2 żółtka
- 3 białka
- 120g cukru pudru
- ziarenka z połowy laski wanilii
- 250g ulubionych owoców leśnych – mogą być mrożone
WYKONANIE
- Składniki na spód tarty łączymy ze sobą i wyklejamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem i chłodzimy około 30 minut, następnie pieczemy około 10 minut w 180 stopniach, przy termoobiegu do zarumienienia
- Białka z 3 jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę
- Pozostałe składniki na masę serową blendujemy razem na gładką masę
- Do masy serowej dodajemy porcjami ubitą pianę z białek, bardzo delikatnie mieszając szpatułką, do uzyskania puszystej masy
- Tak przygotowaną masę serową przekładamy na podpieczony wcześniej spód tarty, posypujemy owocami leśnymi i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach do lekkiego zarumienienia, studzimy
- Smacznego!
Łucja:)
Dodaj komentarz