Tarta sernikowa z owocami leśnymi

To chyba pierwsza tarta, jaką piekłam jak nie istniał jeszcze Bakingland! Jest bardzo prosta i łatwa w przygotowaniu, a smak wyśmienity, delikatny i rozpływający się w ustach – a do tego te kwaśne owoce … mniam!

Przepis jest na foremkę do tarty o średnicy 26cm

SKŁADNIKI

Spód

  • 125g mąki pszennej
  • 125g mąki ryżowej
  • 180g masła minimum 82%
  • 1 żółtko
  • 60g cukru pudru

Masa serowa

  • 500g twarogu sernikowego ‘Mój Ulubiony’
  • 2 żółtka
  • 3 białka
  • 120g cukru pudru
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • 250g ulubionych owoców leśnych – mogą być mrożone

WYKONANIE

  1. Składniki na spód tarty łączymy ze sobą i wyklejamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem i chłodzimy około 30 minut, następnie pieczemy około 10 minut w 180 stopniach, przy termoobiegu do zarumienienia
  2. Białka z 3 jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę
  3. Pozostałe składniki na masę serową blendujemy razem na gładką masę
  4. Do masy serowej dodajemy porcjami ubitą pianę z białek, bardzo delikatnie mieszając szpatułką, do uzyskania puszystej masy
  5. Tak przygotowaną masę serową przekładamy na podpieczony wcześniej spód tarty, posypujemy owocami leśnymi i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach do lekkiego zarumienienia, studzimy
  6. Smacznego!

Łucja:)

Możesz również polubić

Dodaj komentarz

Zapisz się na mój newsletter!

Co jakiś czas podeślę Ci niepublikowanie nigdzie indziej wyjątkowe przepisy i super wskazówki, dzięki którym powstanie coś wspaniałego :)