Sernik czekoladowy z karmelem pierniczkowym

Świąteczny, aromatyczny sernik mocno czekoladowy z karmelem pierniczkowym

SKŁADNIKI

Spód

  • 250g ciasteczek belvieta/digestive/ciasteczek korzennych
  • 20g kakao
  • 80g roztopionego masła
  • 15g przyprawy korzennej (jak nie użyjemy ciasteczek korzennych)

Masa serowa

  • 1kg twarogu sernikowego ‘Mój ulubiony’
  • 300ml śmietanki 36%
  • 400g mlecznej czekolady
  • 30g mąki pszennej
  • 150g cukru trzcinowego
  • 5 jaj L

Karmel pierniczkowy

  • 200g białego cukru
  • 60ml wody
  • 120ml śmietanki 30%
  • 50g masła
  • 30g przyprawy do piernika – ok 2 łyżki
  • szczypta soli

+ Ulubione dekoracje:)

WYKONANIE

  1. Ciasteczka kruszymy w malakserze, dodajemy kakao, przyprawę korzenną i roztopione masło, łączymy ze sobą i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy minimum 26cm, dociskamy i chłodzimy.
  2. Jaja roztrzepujemy krótko, odstawiamy
  3. Śmietankę 36% podgrzewamy, zdejmujemy z palnika i rozpuszczamy w niej posiekaną mleczną czekoladę, dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia
  4. Wszystkie składniki na masę serową z wyjątkiem jajek łączymy ze sobą i blindujemy na gładką masę, na sam koniec dodajemy jajka i mieszamy rózgą kuchenną, nie odrywając jej od dna misy, tak aby nie napowietrzyć masy
  5. Masę serową przekładamy na schłodzony ciasteczkowy spód i pieczemy w kąpieli wodnej, na najniższym poziomie piekarnika, w temperaturze 150 stopni bez termoobiegu – grzanie piekarnika góra-dół, przez około 80 minut, do ścięcia powierzchni sernika
  6. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik na minimum 2 godziny, chłodzimy
  7. Przygotowujemy karmel, na suchą patelnię wsypujemy cukier, podgrzewając na małym ogniu do rozpuszczenia i zarumienienia, dodajemy masło, wodę i śmietankę, podgrzewamy do momentu, aż wszystko się rozpuści, następnie dodajemy przyprawę do piernika i szczyptę soli, gotujemy aż powstanie gładki sos
  8. Karmel przekładamy na schłodzony sernik i dekorujemy ulubionymi dodatkami

Aby przygotować sernik w mniejszej formie – o średnicy 20cm, wszystkie składniki należy pomnożyć x 0,6:)

Łucja:)

Możesz również polubić

Dodaj komentarz

Zapisz się na mój newsletter!

Co jakiś czas podeślę Ci niepublikowanie nigdzie indziej wyjątkowe przepisy i super wskazówki, dzięki którym powstanie coś wspaniałego :)