Sernik nowojorski

Klasyczny, kremowy, u mnie na naturalnym twarogu z delikatną warstwą śmietankową i świeżymi owocami – po prostu musicie spróbować:)

SKŁADNIKI

Spód

  • 200g ciasteczek digestive
  • 60g roztopionego masła

Masa serowa

  • 1 kg naturalnego twarogu tłustego
  • 550g śmietany 18%
  • 250g cukru pudru
  • 4 jaja
  • 2 żółtka
  • ziarenka z połowy laski wanilii

Warstwa śmietankowa

  • 450g śmietany 18%
  • 30g cukru pudru
  • owoce i ulubione dodatki do dekoracji

WYKONANIE

  1. Ciasteczka kruszymy w malakserze i łączymy z roztopionym masłem, przekładamy na wyłożony papierem do pieczenia spód tortownicy o średnicy 26cm, wyrównujemy, dociskamy i chłodzimy
  2. Twaróg łączymy ze śmietaną i cukrem pudrem, całość kilkukrotnie blindujemy do uzyskania idealnie gładkiej masy serowej, bez żadnych grudek
  3. Dodajemy ziarenka wanilii, jajka i żółtka, całość mieszamy rózgą kuchenną, nie odrywając jej od dna misy tak aby nie napowietrzyć masy
  4. Masę serową przekładamy na schłodzony ciasteczkowy spód i pieczemy około 60 minut w 140 stopniach bez termoobiegu – grzanie piekarnika góra-dół, w kąpieli wodnej, tylko do ścięcia powierzchni sernika, wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia
  5. Śmietanę łączymy z cukrem pudrem i polewamy nią przestudzony sernik , chłodzimy około 2 godziny i dekorujemy ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Aby przygotować sernik w mniejszej formie – o średnicy 20cm, wszystkie składniki należy pomnożyć x 0,6:)

Łucja:)

Możesz również polubić

2 komentarze

  1. Martyna

    Czy ten sernik w środku jest podobny do klasycznego sernika czy jest mokry, o gęstej, kremowej konsystencji? 🙂
    Mam też pytanie o ciasteczka digestive, chodzi o jakieś konkretne?

    1. Łucja

      Sernik jest super wilgotny, nie jest tak bardzo kremowy jakby był na Philadelphii, ale możesz zrobić pół na pół twaróg/philadelphia wtedy będzie tuuurbo kremowy:)
      Ciasteczka digestive albo belvieta takie klasyczne zbożowe w ulubionym smaku, ale bez polewy czeko itp:)

Dodaj komentarz

Zapisz się na mój newsletter!

Co jakiś czas podeślę Ci niepublikowanie nigdzie indziej wyjątkowe przepisy i super wskazówki, dzięki którym powstanie coś wspaniałego :)