Sernik nowojorski

Klasyczny, kremowy, u mnie na naturalnym twarogu z delikatną warstwą śmietankową i świeżymi owocami – po prostu musicie spróbować:)
SKŁADNIKI
Spód
- 200g ciasteczek digestive
- 60g roztopionego masła
Masa serowa
- 1 kg naturalnego twarogu tłustego
- 550g śmietany 18%
- 250g cukru pudru
- 4 jaja
- 2 żółtka
- ziarenka z połowy laski wanilii
Warstwa śmietankowa
- 450g śmietany 18%
- 30g cukru pudru
- owoce i ulubione dodatki do dekoracji
WYKONANIE
- Ciasteczka kruszymy w malakserze i łączymy z roztopionym masłem, przekładamy na wyłożony papierem do pieczenia spód tortownicy o średnicy 26cm, wyrównujemy, dociskamy i chłodzimy
- Twaróg łączymy ze śmietaną i cukrem pudrem, całość kilkukrotnie blindujemy do uzyskania idealnie gładkiej masy serowej, bez żadnych grudek
- Dodajemy ziarenka wanilii, jajka i żółtka, całość mieszamy rózgą kuchenną, nie odrywając jej od dna misy tak aby nie napowietrzyć masy
- Masę serową przekładamy na schłodzony ciasteczkowy spód i pieczemy około 60 minut w 140 stopniach bez termoobiegu – grzanie piekarnika góra-dół, w kąpieli wodnej, tylko do ścięcia powierzchni sernika, wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia
- Śmietanę łączymy z cukrem pudrem i polewamy nią przestudzony sernik , chłodzimy około 2 godziny i dekorujemy ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Aby przygotować sernik w mniejszej formie – o średnicy 20cm, wszystkie składniki należy pomnożyć x 0,6:)
Łucja:)


Martyna
Czy ten sernik w środku jest podobny do klasycznego sernika czy jest mokry, o gęstej, kremowej konsystencji? 🙂
Mam też pytanie o ciasteczka digestive, chodzi o jakieś konkretne?
Łucja
Sernik jest super wilgotny, nie jest tak bardzo kremowy jakby był na Philadelphii, ale możesz zrobić pół na pół twaróg/philadelphia wtedy będzie tuuurbo kremowy:)
Ciasteczka digestive albo belvieta takie klasyczne zbożowe w ulubionym smaku, ale bez polewy czeko itp:)