Sernik kokosowy
Sernik który wielu z Was pewnie dobrze zna, to ten przepis znalazł się w charytatywnym eBooku wspierającym Ukrainę:)
Jeden z moich ulubionych serników, kokosowy, czyli przepyszny!
Często dekoruję do dodatkowo pralinkami Raffaello, koniecznie spróbujcie!:)
Z tego przepisu zrobicie duży sernik o średnicy minimum 26cm, jeśli potrzebujecie mniejszej średnicy – wystarczy przemnożyć składniki x0,6 – wtedy porcja będzie idealna na serniczek o średnicy 18 lub 20cm:)
SKŁADNIKI
spód
- 200g ciasteczek zbożowych
- 50g wiórków kokosowych
- 60g roztopionego masła
masa serowa
- 800g sera mój ulubiony
- 150g mascarpone
- 200g stałej części mleczka
- 100g śmietanki 30%
- 200g białej czekolady
- 100g wiórków kokosowych
- 50g mąki ziemniaczanej
- 40g mleka w proszku
- 6 jaj
- 200g cukru pudru
ganache kokosowy z mascarpone
- 200g białej czekolady
- 150g stałej części mleka kokosowego
- 200g mascarpone
- 50g mleka w proszku
+ ulubione dodatki do ozdoby:)
WYKONANIE
1. Ciasteczka mielimy w malakserze, mieszamy z wiórkami kokosowymi i roztopionym masłem, przekładamy na spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26cm, chłodzimy
2. Białą czekoladę rozpuszczamy w gorącej śmietance, studzimy
3. Ser, mascarpone, mleczko kokosowe, cukier, przestudzoną czekoladę, mąkę ziemniaczana i mleko w proszku blendujemy razem do uzyskania gładkiego kremu, dodajemy wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy
4. W osobnej misce blendujemy krótko jajka, dodajemy je do masy serowej, całość mieszamy rózgą kuchenną, nie odrywając jej od dna miski, tak aby nie napowietrzyć masy serowej(masę jajeczną możemy przelać przez sito, aby pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza:)
5. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej w 150 stopniach ok 60 min do ścięcia wierzchu ciasta, po tym czasie wyłączamy piekarnik zostawiając w nim sernik, najlepiej na całą noc
6. Mleczko kokosowe podgrzewamy i rozpuszczamy w nim białą czekoladę, dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy rózgą kuchenną, by pozbyć się grudek, na sam koniec dodajemy mleko w proszku dokładnie całość mieszać do uzyskania gładkiego kremu
7.Przekładamy na powierzchnię sernika, ozdabiamy ulubionymi dodatkami i chłodzimy min 2-3h
To sernik który uwielbia, myślę, że Wam też posmakuje:)
Łucja
Dodaj komentarz