Sernik z białą czekoladą i musem pistacjowym

Kto uwielbia pistacje i białą czekoladę?!
.
Pyszny, kremowy serniczek, mega delikatny i aksamitny – jak chmurka, musicie go spróbować! 

Mus pistacjowy najlepiej zacząć przygotowywać dzień wcześniej od rozpuszczenia czekolady i pasty pistacjowej w śmietance, a następnie schłodzenie jej przez noc:)

SKŁADNIKI

Spód

  • 200g jasnych herbatników
  • 60g roztopionego masła

Masa serowa

  • 800g twarogu Piątnica/President
  • 250g mascarpone
  • 300ml śmietanki 30%
  • 300g białej czekolady
  • 100g cukru pudru
  • 20g żelatyny

Mus pistacjowy

  • 300ml śmietanki 36%
  • 300g białej czekolady
  • 100g pasty pistacjowej

+pistacje i biała czekolada do dekoracji

WYKONANIE

  1. Ciasteczka kruszymy w malakserze, łączymy z roztopionym masłem, przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 26cm, dociskamy i chłodzimy
  2. Żelatynę wsypujemy do naczynia i zalewamy niewielką ilością zimnej wody, tak aby napęczniała
  3. Białą czekoladę rozpuszczamy w 100ml gorącej śmietanki, lekko studzimy
  4. Pozostałe 200ml śmietanki ubijamy na sztywno
  5. Ser wraz z mascarpone, cukrem pudrem i rozpuszczoną białą czekoladą blendujemy razem na gładką masę
  6. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w mikrofalówce, tak aby nie było żadnych grudek, ale uważając aby nie zagotować żelatyny – straci wtedy swoje właściwości żelujące:)
  7. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy kilka łyżek masy serowej, łyżka po łyżce dokładnie mieszając, tak aby ją ‘zahartować’ i uniknąć powstania grudek w masie
  8. Tak gotową masę żelatynowa dodajemy do masy serowej i dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy ubitą śmietankę i całość dokładnie, lecz delikatnie mieszamy
  9. Całość przekładamy na schłodzony ciasteczkowy spód, chłodzimy kilka godzin, do całkowitego stężenia
  10. Dzień wcześniej rozpuszczamy białą czekoladę wraz z pastą pistacjową w gorącej śmietance, chłodzimy przez noc, tak schłodzony ganache ubijamy na sztywno, przekładamy na sernik i dekorujemy pistacjami i białą czekoladą:)

Aby przygotować sernik w mniejszej formie – o średnicy 20cm, wszystkie składniki należy pomnożyć x 0,6:)

Łucja:)

Możesz również polubić

2 komentarze

  1. Gepi

    Hej,
    jakiej używasz pasty pistacjowej? Jakiej firmy?
    Pozdrawiam

    1. Łucja

      Pi-nuts najczęściej, teraz mam z Krukam i tez super!:)

Dodaj komentarz

Zapisz się na mój newsletter!

Co jakiś czas podeślę Ci niepublikowanie nigdzie indziej wyjątkowe przepisy i super wskazówki, dzięki którym powstanie coś wspaniałego :)