Sernik z białą czekoladą i musem pistacjowym
Kto uwielbia pistacje i białą czekoladę?!
.
Pyszny, kremowy serniczek, mega delikatny i aksamitny – jak chmurka, musicie go spróbować!
Mus pistacjowy najlepiej zacząć przygotowywać dzień wcześniej od rozpuszczenia czekolady i pasty pistacjowej w śmietance, a następnie schłodzenie jej przez noc:)
SKŁADNIKI
Spód
- 200g jasnych herbatników
- 60g roztopionego masła
Masa serowa
- 800g twarogu Piątnica/President
- 250g mascarpone
- 300ml śmietanki 30%
- 300g białej czekolady
- 100g cukru pudru
- 20g żelatyny
Mus pistacjowy
- 300ml śmietanki 36%
- 300g białej czekolady
- 100g pasty pistacjowej
+pistacje i biała czekolada do dekoracji
WYKONANIE
- Ciasteczka kruszymy w malakserze, łączymy z roztopionym masłem, przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 26cm, dociskamy i chłodzimy
- Żelatynę wsypujemy do naczynia i zalewamy niewielką ilością zimnej wody, tak aby napęczniała
- Białą czekoladę rozpuszczamy w 100ml gorącej śmietanki, lekko studzimy
- Pozostałe 200ml śmietanki ubijamy na sztywno
- Ser wraz z mascarpone, cukrem pudrem i rozpuszczoną białą czekoladą blendujemy razem na gładką masę
- Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w mikrofalówce, tak aby nie było żadnych grudek, ale uważając aby nie zagotować żelatyny – straci wtedy swoje właściwości żelujące:)
- Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy kilka łyżek masy serowej, łyżka po łyżce dokładnie mieszając, tak aby ją ‘zahartować’ i uniknąć powstania grudek w masie
- Tak gotową masę żelatynowa dodajemy do masy serowej i dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy ubitą śmietankę i całość dokładnie, lecz delikatnie mieszamy
- Całość przekładamy na schłodzony ciasteczkowy spód, chłodzimy kilka godzin, do całkowitego stężenia
- Dzień wcześniej rozpuszczamy białą czekoladę wraz z pastą pistacjową w gorącej śmietance, chłodzimy przez noc, tak schłodzony ganache ubijamy na sztywno, przekładamy na sernik i dekorujemy pistacjami i białą czekoladą:)
Aby przygotować sernik w mniejszej formie – o średnicy 20cm, wszystkie składniki należy pomnożyć x 0,6:)
Łucja:)
Gepi
Hej,
jakiej używasz pasty pistacjowej? Jakiej firmy?
Pozdrawiam
Łucja
Pi-nuts najczęściej, teraz mam z Krukam i tez super!:)