Krem kawowy

Mam tu jakichś kawoszy?? Krem kawowy, dla największych fanów kawy, jest tu mocno wyczuwalna! Ta porcja wystarczy na 1 przełożenie średnicy 22cm, na dole posta znajdziecie dokładny przelicznik na pozostałe średnice:)

SKŁADNIKI

  • 250ml śmietanki 36%
  • 250g mascarpone
  • 100g białej czekolady
  • 15g kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki fusów z kawy parzonej

WYKONANIE

  1. Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej białą czekoladę i kawę rozpuszczalną, dodajemy fusy, chłodzimy minimum 8 godzin
  2. Schłodzony ganache kawowy ubijamy wraz z mascarpone do uzyskania gęstego kremu, przekładamy tort:)

Łucja

Przelicznik

średnicaśmietanka 36% mascarpone biała czekolada kawa rozpuszczalna
14cm100100405
16cm135135558
18cm1701707010
20cm2102108512
22cm25025010015
24cm30030012018
26cm35035014022
28cm40540516528
30cm46546518535
32cm53053021540

Możesz również polubić

12 komentarzy

  1. Asia

    Witam, czy można tym kremem otynkować tort? Zależy mi, aby tynk też był o smaku kawowym.

    1. Łucja

      Bardziej polecam rozpuścić kawę rozpuszczalną wraz z czekoladą i zdobić tynk na bazie czekolady i masła:)

  2. Karina

    Czy mogę zamiast kawy rozpuszczalnej dodać espresso? Zmniejszyć odpowiednio ilość śmietanki?

    1. Łucja

      Raczej espresso bym nie dodawała, zamiast tego polecam zrobić infuzję z ziaren kawy, ten dokładny przepis jak to zrobić jest w moim ebooku ‘desery musowe’:)

  3. Ewa

    Planuję złożyć cały tort razem z tym kremem kawowym na wieczór, będzie stał w lodówce następnie rano tort planuję otynkować i przetrzymać w lodówce do wieczora/późnego popołudnia. Czy ten krem na spokojnie da sobie radę w torcie, nie zważy się ani nic z tych rzeczy? Wygląda na bardzo stabilny ale pierwszy raz będę robiła krem z kawą więc wolę spytać 🙂

    1. Łucja

      Jasne, ze nie, dlaczego miałby sie zwarzyć? 🙈
      To nawet koniecznie, aby tort przełożyć wcześniej, 2-3 dni to idealny smak:)

  4. Marta

    w jakiej proporcji mogę zamienić białą czekoladę na mleczną, lub deserową? powinnam dać wtedy trochę mniej lub więcej?

    1. Łucja

      Mniej, myślę że ok 25% mniej mlecznej i 30-35% deserowej:)

  5. Hania

    Czy można pominąć fusy z kawy palonej?

  6. Hania

    A czy można dodać śmietankę 30% zamiast 36%

Dodaj komentarz

Zapisz się na mój newsletter!

Co jakiś czas podeślę Ci niepublikowanie nigdzie indziej wyjątkowe przepisy i super wskazówki, dzięki którym powstanie coś wspaniałego :)