Krem kawowy
Mam tu jakichś kawoszy?? Krem kawowy, dla największych fanów kawy, jest tu mocno wyczuwalna! Ta porcja wystarczy na 1 przełożenie średnicy 22cm, na dole posta znajdziecie dokładny przelicznik na pozostałe średnice:)
SKŁADNIKI
- 250ml śmietanki 36%
- 250g mascarpone
- 100g białej czekolady
- 15g kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki fusów z kawy parzonej
WYKONANIE
- Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej białą czekoladę i kawę rozpuszczalną, dodajemy fusy, chłodzimy minimum 8 godzin
- Schłodzony ganache kawowy ubijamy wraz z mascarpone do uzyskania gęstego kremu, przekładamy tort:)
Łucja
Przelicznik
średnica | śmietanka 36% | mascarpone | biała czekolada | kawa rozpuszczalna |
14cm | 100 | 100 | 40 | 5 |
16cm | 135 | 135 | 55 | 8 |
18cm | 170 | 170 | 70 | 10 |
20cm | 210 | 210 | 85 | 12 |
22cm | 250 | 250 | 100 | 15 |
24cm | 300 | 300 | 120 | 18 |
26cm | 350 | 350 | 140 | 22 |
28cm | 405 | 405 | 165 | 28 |
30cm | 465 | 465 | 185 | 35 |
32cm | 530 | 530 | 215 | 40 |
Asia
Witam, czy można tym kremem otynkować tort? Zależy mi, aby tynk też był o smaku kawowym.
Łucja
Bardziej polecam rozpuścić kawę rozpuszczalną wraz z czekoladą i zdobić tynk na bazie czekolady i masła:)
Asia
Super, dziękuję.
Karina
Czy mogę zamiast kawy rozpuszczalnej dodać espresso? Zmniejszyć odpowiednio ilość śmietanki?
Łucja
Raczej espresso bym nie dodawała, zamiast tego polecam zrobić infuzję z ziaren kawy, ten dokładny przepis jak to zrobić jest w moim ebooku ‘desery musowe’:)
Ewa
Planuję złożyć cały tort razem z tym kremem kawowym na wieczór, będzie stał w lodówce następnie rano tort planuję otynkować i przetrzymać w lodówce do wieczora/późnego popołudnia. Czy ten krem na spokojnie da sobie radę w torcie, nie zważy się ani nic z tych rzeczy? Wygląda na bardzo stabilny ale pierwszy raz będę robiła krem z kawą więc wolę spytać 🙂
Łucja
Jasne, ze nie, dlaczego miałby sie zwarzyć? 🙈
To nawet koniecznie, aby tort przełożyć wcześniej, 2-3 dni to idealny smak:)
Marta
w jakiej proporcji mogę zamienić białą czekoladę na mleczną, lub deserową? powinnam dać wtedy trochę mniej lub więcej?
Łucja
Mniej, myślę że ok 25% mniej mlecznej i 30-35% deserowej:)
Hania
Czy można pominąć fusy z kawy palonej?
Łucja
Jasne, można pominąć:)
Hania
A czy można dodać śmietankę 30% zamiast 36%