Cinnamon rolls
‘Omg ile tu jest smaków…’ – Mój chłopak stwierdził, że to najlepsze cinnamon rolls jakie w życiu jadł:) A trochę ich już zjedliśmy. Najbardziej cynamonowe, najwilgotniejsze, najpyszniejsze cynamonki jakie zjecie – obiecuje!!
Mąka chlebowa to must have w tym przepisie, smakują dzięki niej wyjątkowo – to tajny sekret tych bułeczek, który odkryłam gdzieś kiedyś na amerykańskich blogach:)
Drożdże wcześniej wsypuję do ciepłego mleka, aby już ruszyły:)
Woda w piekarniku również jest koniecznością, musi być wilgotno!
Musicie je po prostu upiec, zrozumienie wtedy czym tak się jaram!:)
SKŁADNIKI
Ciasto
- 500g mąki pszennej chlebowej
- 8g suchych drożdży
- 200ml ciepłego mleka 3,2% tłuszczu
- 50g cukru
- 1 jajo + 1 żółtko
- 70g roztopionego masła
- szczypta soli
Nadzienie
- 100g roztopionego masła
- 200g brązowego cukru
- 3 łyżeczki cynamonu
Frosting
- 200g serka philadelphia
- 30g cukru pudru
- sok z 1 cytryny
WYKONANIE
- Do misy miksera wlewamy ciepłe mleko, cukier oraz suche drożdże, mieszamy na małych obrotach i odstawiamy na kilka minut
- Dodajemy resztę składników – mąkę, roztopione masło, jajko, żółtko i sól, wyrabiamy około 10 minut przy pomocy końcówki do wyrabiania ciasta, lub ręcznie – ciasto musi być gładkie i bez problemu odchodzić od misy
- Gotowe ciasto smarujemy delikatnie olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, do momentu aż podwoi swoją objętość
- Składniki na nadzienie cynamonowe łączymy ze sobą
- Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cieniutki, prostokątny placek, całą powierzchnię smarujemy równomiernie nadzieniem cynamonowym
- Ciasto zwijamy bardzo ciasno, jak roladę, następnie dzielimy na 12-15 porcji i układamy ciasno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby po wyrośnięciu cynamonki się stykały – to zapewni im większą wilgotność:)
- Gotowe cynamonki odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut, do ponownego wyrośnięcia
- Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni, bez termoobiegu – grzanie piekarnika góra-dół. Na spodzie piekarnika umieszczamy blaszkę z wodą, robiąc bułeczkom kąpiel wodną:)
- Przygotowujemy polewę śmietankową, wszystkie składniki dokładnie blendujemy na głado, smarujemy jeszcze lekko ciepłe cynamonki – coś niesamowitego! Najlepsze są właśnie jeszcze ciepłe:) Rozpływają się w ustach, maksymalnie cynamonowe, i ten frostign z Philadelphii… MNIAM!!
Wiem, że pokochaliście je tak jak My, mega nas to cieszy! Łucja:)
Dodaj komentarz