Cinnamon rolls

‘Omg ile tu jest smaków…’ – Mój chłopak stwierdził, że to najlepsze cinnamon rolls jakie w życiu jadł:) A trochę ich już zjedliśmy. Najbardziej cynamonowe, najwilgotniejsze, najpyszniejsze cynamonki jakie zjecie – obiecuje!!

Mąka chlebowa to must have w tym przepisie, smakują dzięki niej wyjątkowo – to tajny sekret tych bułeczek, który odkryłam gdzieś kiedyś na amerykańskich blogach:)

Drożdże wcześniej wsypuję do ciepłego mleka, aby już ruszyły:)

Woda w piekarniku również jest koniecznością, musi być wilgotno!

Musicie je po prostu upiec, zrozumienie wtedy czym tak się jaram!:)

SKŁADNIKI

Ciasto

  • 500g mąki pszennej chlebowej
  • 8g suchych drożdży
  • 200ml ciepłego mleka 3,2% tłuszczu
  • 50g cukru
  • 1 jajo + 1 żółtko
  • 70g roztopionego masła
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 100g roztopionego masła
  • 200g brązowego cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu

Frosting

  • 200g serka philadelphia
  • 30g cukru pudru
  • sok z 1 cytryny

WYKONANIE

  1. Do misy miksera wlewamy ciepłe mleko, cukier oraz suche drożdże, mieszamy na małych obrotach i odstawiamy na kilka minut
  2. Dodajemy resztę składników – mąkę, roztopione masło, jajko, żółtko i sól, wyrabiamy około 10 minut przy pomocy końcówki do wyrabiania ciasta, lub ręcznie – ciasto musi być gładkie i bez problemu odchodzić od misy
  3. Gotowe ciasto smarujemy delikatnie olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, do momentu aż podwoi swoją objętość
  4. Składniki na nadzienie cynamonowe łączymy ze sobą
  5. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cieniutki, prostokątny placek, całą powierzchnię smarujemy równomiernie nadzieniem cynamonowym
  6. Ciasto zwijamy bardzo ciasno, jak roladę, następnie dzielimy na 12-15 porcji i układamy ciasno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby po wyrośnięciu cynamonki się stykały – to zapewni im większą wilgotność:)
  7. Gotowe cynamonki odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut, do ponownego wyrośnięcia
  8. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni, bez termoobiegu – grzanie piekarnika góra-dół. Na spodzie piekarnika umieszczamy blaszkę z wodą, robiąc bułeczkom kąpiel wodną:)
  9. Przygotowujemy polewę śmietankową, wszystkie składniki dokładnie blendujemy na głado, smarujemy jeszcze lekko ciepłe cynamonki – coś niesamowitego! Najlepsze są właśnie jeszcze ciepłe:) Rozpływają się w ustach, maksymalnie cynamonowe, i ten frostign z Philadelphii… MNIAM!!

Wiem, że pokochaliście je tak jak My, mega nas to cieszy! Łucja:)

Możesz również polubić

Dodaj komentarz

Zapisz się na mój newsletter!

Co jakiś czas podeślę Ci niepublikowanie nigdzie indziej wyjątkowe przepisy i super wskazówki, dzięki którym powstanie coś wspaniałego :)