Kokosowe tiramisu
Połączyłam to co uwielbiam – kokos, malibu i tiramisu, w jeden przepysznie delikatny, rozpływający się w ustach deser. Wiecie, że to właśnie tiramisu było pierwszym deserem, który zrobiliśmy wspólnie z Wiktorem?:)
Przepis na 6 słoiczków o pojemności 235ml
Jajka powinny być wcześniej naświetlone lub sparzone wrzątkiem
SKŁADANIKI
- 3 jaja L
- 250g mascarpone
- 250g stałej części z mleczka kokosowego
- 50g cukru pudru
- 30ml schłodzonego espresso
- 20ml płynnego mleczka kokosowego
- 30ml likieru Malibu
- 100g podłużnych biszkoptów do tiramisu
- Kakao i wiórki kokosowego do obsypywania deseru
WYKONANIE
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę
- W osobnym naczyniu ubijamy żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę
- Mascarpone wraz z mleczkiem kokosowym przekładamy do misy miksera i ubijamy krótko do połączenia
- Dodajemy stopniowo masę jajeczną, cały czas mieszając na niskich obrotach
- Do tak gotowego kremu dodajemy partiami ubite białka, mieszając bardzo dokładnie i delikatnie szpatułką
- Espresso łączymy wraz z mleczkiem kokosowym i malibu, zamaczamy biszkopty i przekładamy na dno słoiczków, przykrywamy dwoma łyżkami kremu i obsypujemy kakao
- Dodajemy kolejną warstwę biszkoptów i kremu, górę posypujemy wiórkami kokosowymi
- Tak przygotowane tiramisu chłodzimy kilka godzin, najlepiej smakują następnego dnia
To co, skusicie się na takie połączenie?
Łucja:)
Dodaj komentarz