Kokosowe tiramisu

Połączyłam to co uwielbiam – kokos, malibu i tiramisu, w jeden przepysznie delikatny, rozpływający się w ustach deser. Wiecie, że to właśnie tiramisu było pierwszym deserem, który zrobiliśmy wspólnie z Wiktorem?:)

Przepis na 6 słoiczków o pojemności 235ml

Jajka powinny być wcześniej naświetlone lub sparzone wrzątkiem

SKŁADANIKI

  • 3 jaja L
  • 250g mascarpone
  • 250g stałej części z mleczka kokosowego
  • 50g cukru pudru
  • 30ml schłodzonego espresso
  • 20ml płynnego mleczka kokosowego
  • 30ml likieru Malibu
  • 100g podłużnych biszkoptów do tiramisu
  • Kakao i wiórki kokosowego do obsypywania deseru

WYKONANIE

  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę
  2. W osobnym naczyniu ubijamy żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę
  3. Mascarpone wraz z mleczkiem kokosowym przekładamy do misy miksera i ubijamy krótko do połączenia
  4. Dodajemy stopniowo masę jajeczną, cały czas mieszając na niskich obrotach
  5. Do tak gotowego kremu dodajemy partiami ubite białka, mieszając bardzo dokładnie i delikatnie szpatułką
  6. Espresso łączymy wraz z mleczkiem kokosowym i malibu, zamaczamy biszkopty i przekładamy na dno słoiczków, przykrywamy dwoma łyżkami kremu i obsypujemy kakao
  7. Dodajemy kolejną warstwę biszkoptów i kremu, górę posypujemy wiórkami kokosowymi
  8. Tak przygotowane tiramisu chłodzimy kilka godzin, najlepiej smakują następnego dnia

To co, skusicie się na takie połączenie?

Łucja:)

Możesz również polubić

Dodaj komentarz

Zapisz się na mój newsletter!

Co jakiś czas podeślę Ci niepublikowanie nigdzie indziej wyjątkowe przepisy i super wskazówki, dzięki którym powstanie coś wspaniałego :)