Sernik z solonym karmelem w amerykańskim stylu

American Cheesecakeland_ – Dzień dobry!

Najbardziej kremowy serniczek jaki tu znajdziecie, praktycznie na samej Philadelphii, totalnie w stylu amerykańskich deserów, mniam!

W przepisie podałam widełki wagowe Philadelphii ze względu tylko dwóch dostępnych pojemności serka w naszym kraju, możecie dostać duże opakowanie 1,65kg albo małe opakowania po 125g:)

SKŁADNIKI

Spód

  • 200g ciasteczek digestive/belvieta
  • 80g roztopionego masła

Masa serowa

  • 825-875g serka Philadelphia (7 małych opakowań lub połowa dużego)
  • 200g serka ‘Mój ulubiony’
  • 220g cukru puidru
  • 3 jaja
  • 3 żółtka
  • ziarenka z połowy laski wanilii

Solony karmel

  • 200g białego cukru
  • 200ml śmietanki 36%
  • 60g masła
  • 2 duże szczypty soli

WYKONANIE

  1. Ciasteczka kruszymy w malakserze i łączymy z roztopionym masłem, przekładamy na wyłożony papierem do pieczenia spód tortownicy o średnicy 26cm, wyrównujemy, dociskamy i chłodzimy 
  2. Ser blendujemy z cukrem pudrem do momentu uzyskania gładkiej masy, dodajemy ziarenka wanilii
  3. Jajka i żółtka lekko roztrzepujemy, tak aby nie powstały pęcherzyki powietrza, dodajemy do masy i całość mieszamy rózgą kuchenną, nie odrywając jej od dna misy tak aby jej nie napowietrzyć
  4. Masę serową przekładamy na schłodzony spód i pieczemy około 90 minut w 140 stopniach, bez termoobiegu, w kąpieli wodnej, tylko dno ścięcia powierzchni sernika
  5. Schłodzony sernik polewamy płynnym, jeszcze ciepłym solonym karmelem, gotowe!

Aby przygotować sernik w mniejszej formie – o średnicy 20cm, wszystkie składniki należy pomnożyć x 0,6:)

Koniecznie dajcie znać w komentarzu, jak Wam smakuje:) Łucja

Możesz również polubić

Dodaj komentarz

Zapisz się na mój newsletter!

Co jakiś czas podeślę Ci niepublikowanie nigdzie indziej wyjątkowe przepisy i super wskazówki, dzięki którym powstanie coś wspaniałego :)