Sernik z solonym karmelem w amerykańskim stylu

American Cheesecakeland_ – Dzień dobry!
Najbardziej kremowy serniczek jaki tu znajdziecie, praktycznie na samej Philadelphii, totalnie w stylu amerykańskich deserów, mniam!
W przepisie podałam widełki wagowe Philadelphii ze względu tylko dwóch dostępnych pojemności serka w naszym kraju, możecie dostać duże opakowanie 1,65kg albo małe opakowania po 125g:)
SKŁADNIKI
Spód
- 200g ciasteczek digestive/belvieta
- 80g roztopionego masła
Masa serowa
- 825-875g serka Philadelphia (7 małych opakowań lub połowa dużego)
- 200g serka ‘Mój ulubiony’
- 220g cukru puidru
- 3 jaja
- 3 żółtka
- ziarenka z połowy laski wanilii
Solony karmel
- 200g białego cukru
- 200ml śmietanki 36%
- 60g masła
- 2 duże szczypty soli
WYKONANIE
- Ciasteczka kruszymy w malakserze i łączymy z roztopionym masłem, przekładamy na wyłożony papierem do pieczenia spód tortownicy o średnicy 26cm, wyrównujemy, dociskamy i chłodzimy
- Ser blendujemy z cukrem pudrem do momentu uzyskania gładkiej masy, dodajemy ziarenka wanilii
- Jajka i żółtka lekko roztrzepujemy, tak aby nie powstały pęcherzyki powietrza, dodajemy do masy i całość mieszamy rózgą kuchenną, nie odrywając jej od dna misy tak aby jej nie napowietrzyć
- Masę serową przekładamy na schłodzony spód i pieczemy około 90 minut w 140 stopniach, bez termoobiegu, w kąpieli wodnej, tylko dno ścięcia powierzchni sernika
- Schłodzony sernik polewamy płynnym, jeszcze ciepłym solonym karmelem, gotowe!
Aby przygotować sernik w mniejszej formie – o średnicy 20cm, wszystkie składniki należy pomnożyć x 0,6:)
Koniecznie dajcie znać w komentarzu, jak Wam smakuje:) Łucja
Dodaj komentarz