Sernik pistacjowy

Nie wiem czy Wy też tak kochacie pistacje, ale ja mogłabym dodawać je prawie do wszystkiego!

SKŁADNIKI

Spód

  • 250g ciasteczek digestive/belvieta
  • 80g roztopionego masła

Masa serowa

  • 1 kg twarogu sernikowego ‘Mój ulubiony’
  • 300g pasty pistacjowej niesolonej smooth
  • 100ml śmietanki 36%
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 250g cukru pudru
  • 5 jaj L

Ganache pistacjowy

  • 80ml śmietanki 30%
  • 200g białej czekolady
  • 50g pasty pistacjowej smooth

+Solone prażone pistacje i świeże maliny do dekoracji:)

WYKONANIE

  1. Ciasteczka kruszymy w malakserze, łączymy z roztopionym masłem, przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 26cm, dociskamy i chłodzimy
  2. Jajka blendujemy krótko, odstawiamy do zniknięcia ewentualnych pęcherzyków powietrza
  3. Wszystkie pozostałe składniki na maskę serową łączymy i blendujemy do uzyskania gładkiej masy
  4. Dodajemy jajka, mieszamy całość rózgą kuchenną, nie odrywając jej od dna misy, tak aby nie napowietrzyć masy
  5. Masę serową przekładamy na schłodzony ciasteczkowy spód, pieczemy w 150 stopniach przez około 60-70 minut bez termoobiegu – grzanie piekarnika góra-dół, w kąpieli wodnej, do ścięcia się powierzchni sernika. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik na minimum 2 godziny, chłodzimy
  6. Przygotowujemy ganache pistacjowy, śmietankę podgrzewamy, zdejmujemy z palnika i rozpuszczamy w niej białą czekoladę wraz z pastą pistacjową, całość dokładnie mieszamy lub blindujemy do uzyskania gładkiej konsystencji
  7. Ganache przekładamy na przestudzony sernik i dekorujemy pistacjami i malinami, chłodzimy ok 3 godzin
  8. Najlepiej smakuje mocno schłodzony:)

Aby przygotować sernik w mniejszej formie – o średnicy 20cm, wszystkie składniki należy pomnożyć x 0,6:)

Łucja:)

Możesz również polubić

Dodaj komentarz

Zapisz się na mój newsletter!

Co jakiś czas podeślę Ci niepublikowanie nigdzie indziej wyjątkowe przepisy i super wskazówki, dzięki którym powstanie coś wspaniałego :)