Sernik pistacjowy

Nie wiem czy Wy też tak kochacie pistacje, ale ja mogłabym dodawać je prawie do wszystkiego!
SKŁADNIKI
Spód
- 250g ciasteczek digestive/belvieta
- 80g roztopionego masła
Masa serowa
- 1 kg twarogu sernikowego ‘Mój ulubiony’
- 300g pasty pistacjowej niesolonej smooth
- 100ml śmietanki 36%
- 40g mąki ziemniaczanej
- 250g cukru pudru
- 5 jaj L
Ganache pistacjowy
- 80ml śmietanki 30%
- 200g białej czekolady
- 50g pasty pistacjowej smooth
+Solone prażone pistacje i świeże maliny do dekoracji:)
WYKONANIE
- Ciasteczka kruszymy w malakserze, łączymy z roztopionym masłem, przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 26cm, dociskamy i chłodzimy
- Jajka blendujemy krótko, odstawiamy do zniknięcia ewentualnych pęcherzyków powietrza
- Wszystkie pozostałe składniki na maskę serową łączymy i blendujemy do uzyskania gładkiej masy
- Dodajemy jajka, mieszamy całość rózgą kuchenną, nie odrywając jej od dna misy, tak aby nie napowietrzyć masy
- Masę serową przekładamy na schłodzony ciasteczkowy spód, pieczemy w 150 stopniach przez około 60-70 minut bez termoobiegu – grzanie piekarnika góra-dół, w kąpieli wodnej, do ścięcia się powierzchni sernika. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik na minimum 2 godziny, chłodzimy
- Przygotowujemy ganache pistacjowy, śmietankę podgrzewamy, zdejmujemy z palnika i rozpuszczamy w niej białą czekoladę wraz z pastą pistacjową, całość dokładnie mieszamy lub blindujemy do uzyskania gładkiej konsystencji
- Ganache przekładamy na przestudzony sernik i dekorujemy pistacjami i malinami, chłodzimy ok 3 godzin
- Najlepiej smakuje mocno schłodzony:)
Aby przygotować sernik w mniejszej formie – o średnicy 20cm, wszystkie składniki należy pomnożyć x 0,6:)
Łucja:)

Dodaj komentarz