Sernik dyniowy z karmelem imbirowym

Jesień zdecydowanie nie jest moją ulubioną porą roku, ale co mogłoby ją bardziej umilić jak nie pyszny, najbardziej jesienny sernik na Bakinglandzie, połączenie dyni i imbirowego karmelu idealnie wpasowuje się do rozgrzewającej jesiennej herbatki:)

SKŁADNIKI

Spód

  • 250g ciasteczek digestive/belvieta
  • 80g roztopionego masła

Masa serowa

  • 1kg twarogu sernikowego ‘Mój ulubiony’
  • 250g mascarpone
  • 500g puree z dyni
  • 250g cukru pudru
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 5 jaj L

Karmel imbirowy

  • 100g białego cukru
  • 30ml wody
  • 60ml śmietanki 30%
  • 30g masła
  • mały kawałek startego imbiru
  • sól do smaku

+ulubione dodatki do dekoracji:)

WYKONANIE

  1. Ciasteczka kruszymy w malakserze i łączymy z roztopionym masłem, przekładamy na wyłożony papierem do pieczenia spód tortownicy o średnicy 26cm, wyrównujemy, dociskamy i chłodzimy 
  2. Ser blendujemy z cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną, puree z dyni oraz mascarpone, do uzyskania gładkiej masy
  3. Jajka lekko roztrzepujemy, tak aby nie powstały pęcherzyki powietrza, dodajemy do masy i całość mieszamy rózgą kuchenną, nie odrywając jej od dna misy tak aby jej nie napowietrzyć
  4. Masę serową przekładamy na schłodzony spód i pieczemy około 90 minut w 150 stopniach, bez termoobiegu, w kąpieli wodnej, tylko dno ścięcia powierzchni sernika
  5. Przygotowujemy karmel, na suchą patelnię wsypujemy cukier, podgrzewając na małym ogniu do rozpuszczenia i zarumienienia, dodajemy masło, wodę i śmietankę, podgrzewamy do momentu, aż wszystko się rozpuści, następnie dodajemy starty imbir i szczyptę soli, gotujemy aż powstanie gładki sos
  6. Karmel przekładamy na schłodzony sernik i dekorujemy ulubionymi dodatkami

Aby przygotować sernik w mniejszej formie – o średnicy 20cm, wszystkie składniki należy pomnożyć x 0,6:)

Mam nadzieje, że lubicie dynię i wypróbujecie mój sernik?:)

Łucja

Możesz również polubić

Dodaj komentarz

Zapisz się na mój newsletter!

Co jakiś czas podeślę Ci niepublikowanie nigdzie indziej wyjątkowe przepisy i super wskazówki, dzięki którym powstanie coś wspaniałego :)