Sernik dyniowy z karmelem imbirowym

Jesień zdecydowanie nie jest moją ulubioną porą roku, ale co mogłoby ją bardziej umilić jak nie pyszny, najbardziej jesienny sernik na Bakinglandzie, połączenie dyni i imbirowego karmelu idealnie wpasowuje się do rozgrzewającej jesiennej herbatki:)
SKŁADNIKI
Spód
- 250g ciasteczek digestive/belvieta
- 80g roztopionego masła
Masa serowa
- 1kg twarogu sernikowego ‘Mój ulubiony’
- 250g mascarpone
- 500g puree z dyni
- 250g cukru pudru
- 40g mąki ziemniaczanej
- 5 jaj L
Karmel imbirowy
- 100g białego cukru
- 30ml wody
- 60ml śmietanki 30%
- 30g masła
- mały kawałek startego imbiru
- sól do smaku
+ulubione dodatki do dekoracji:)
WYKONANIE
- Ciasteczka kruszymy w malakserze i łączymy z roztopionym masłem, przekładamy na wyłożony papierem do pieczenia spód tortownicy o średnicy 26cm, wyrównujemy, dociskamy i chłodzimy
- Ser blendujemy z cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną, puree z dyni oraz mascarpone, do uzyskania gładkiej masy
- Jajka lekko roztrzepujemy, tak aby nie powstały pęcherzyki powietrza, dodajemy do masy i całość mieszamy rózgą kuchenną, nie odrywając jej od dna misy tak aby jej nie napowietrzyć
- Masę serową przekładamy na schłodzony spód i pieczemy około 90 minut w 150 stopniach, bez termoobiegu, w kąpieli wodnej, tylko dno ścięcia powierzchni sernika
- Przygotowujemy karmel, na suchą patelnię wsypujemy cukier, podgrzewając na małym ogniu do rozpuszczenia i zarumienienia, dodajemy masło, wodę i śmietankę, podgrzewamy do momentu, aż wszystko się rozpuści, następnie dodajemy starty imbir i szczyptę soli, gotujemy aż powstanie gładki sos
- Karmel przekładamy na schłodzony sernik i dekorujemy ulubionymi dodatkami
Aby przygotować sernik w mniejszej formie – o średnicy 20cm, wszystkie składniki należy pomnożyć x 0,6:)
Mam nadzieje, że lubicie dynię i wypróbujecie mój sernik?:)
Łucja


Dodaj komentarz