Sernik z białą czekoladą i borówkami

Jak już pewnie wiecie serniki to mój top of the top, jeśli chodzi o słodkości, kocham każdy… no dobra może każdy bez rodzynek! Ten z białą czekoladą i borówkami podbił również wasze serca, należy do jednych z moich ulubionych i pysznie smakuje także z malinami!

SKŁADNIKI

Spód

  • 250 ciasteczek digestive/belvieta
  • 1 łyżka kakao
  • 80g roztopionego masła
  • opcjonalnie cukier puder

Masa serowa

  • 1kg twarogu sernikowego ‘Mój Ulubiony’
  • 200g mascarpone
  • 300g białej czekolady
  • 200ml śmietanki 36%
  • 200g cukru pudru
  • 6 jaj
  • 20g mleka w proszku
  • 20g mąki ziemniaczanej
  • 150g borówek amerykańskich

Krem z białej czekolady

  • 200g białej czekolady
  • 150ml śmietanki 30%
  • 300g mascarpone
  • 100g borówek amerykańskich

WYKONANIE

  1. Masło roztapiamy i studzimy, ciasteczka kruszymy w malakserze, wszystkie składniki na spód dokładnie mieszamy
  2. Formę o średnicy minimum 26cm wykładamy papierem do pieczenia(osobno spód i boki, lekko przyklejając papier na posmarowane masłem brzegi tortownicy) i wykładamy ciasteczkowym spodem, całość wyrównujemy i chłodzimy
  3. Jaja blindujemy krótko, tylko do połączenia, tak aby ich nie napowietrzyć, odstawiamy do zniknięcia ewentualnych pęcherzyków powietrza
  4. Śmietankę podgrzewamy, zdejmujemy z palnika i roztapiamy w niej białą czekoladę, mieszamy do uzyskania gładkiego ganache – odstawiamy do przestudzenia
  5. W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki na masę serowa z wyjątkiem masy jajecznej, całość bardzo dokładnie blendujemy, kilkukrotnie przerywając aby dokładnie wymieszać masę, tak aby była gładka i jednolita
  6. Dodajemy masę jajeczną, mieszamy dokładnie rózgą kuchenną, nie odrywając jej od dna miski, aby nie napowietrzyć masy serowej
  7. Całość przekładamy na schłodzony ciasteczkowy spód i wyrównujemy szpatułką, posypujemy borówkami, delikatnie zagłębiając je w masie, aby nie były widoczne na jej powierzchni
  8. Sernik pieczemy ok 60 minut w 150 stopniach, bez termoobiegu – grzanie piekarnika góra-dół, w kąpieli wodnej(poziom niżej umieszczamy blaszkę wypełnioną wodą) do momentu ścięcia się powierzchni sernika, po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik na kilka godzin
  9. Przygotowujemy krem z białej czekolady, posiekaną czekoladę rozpuszczamy w gorącej śmietance, mieszamy do uzyskania gładkiego ganache
  10. Do ciepłego ganache dodajemy mascarpone, energicznie mieszając do uzyskania gładkiego kremu, przekładamy na powierzchnie przestudzonego sernika, wyrównujemy i dekorujemy borówkami i ulubionymi dodatkami, całość chłodzimy kilka godzin – najlepiej całą noc, smacznego!:)

Aby przygotować sernik w mniejszej formie – o średnicy 20cm, wszystkie składniki należy pomnożyć x 0,6:)

Łucja:)

Możesz również polubić

2 komentarze

  1. Edyta

    Pięknie ozdobiony ten sernik:-) co jest oprócz borówki?

    1. Łucja

      Suszony wrzos jadalny:) dziękuje!

Dodaj komentarz

Zapisz się na mój newsletter!

Co jakiś czas podeślę Ci niepublikowanie nigdzie indziej wyjątkowe przepisy i super wskazówki, dzięki którym powstanie coś wspaniałego :)