Sernik z białą czekoladą i borówkami
Jak już pewnie wiecie serniki to mój top of the top, jeśli chodzi o słodkości, kocham każdy… no dobra może każdy bez rodzynek! Ten z białą czekoladą i borówkami podbił również wasze serca, należy do jednych z moich ulubionych i pysznie smakuje także z malinami!
SKŁADNIKI
Spód
- 250 ciasteczek digestive/belvieta
- 1 łyżka kakao
- 80g roztopionego masła
- opcjonalnie cukier puder
Masa serowa
- 1kg twarogu sernikowego ‘Mój Ulubiony’
- 200g mascarpone
- 300g białej czekolady
- 200ml śmietanki 36%
- 200g cukru pudru
- 6 jaj
- 20g mleka w proszku
- 20g mąki ziemniaczanej
- 150g borówek amerykańskich
Krem z białej czekolady
- 200g białej czekolady
- 150ml śmietanki 30%
- 300g mascarpone
- 100g borówek amerykańskich
WYKONANIE
- Masło roztapiamy i studzimy, ciasteczka kruszymy w malakserze, wszystkie składniki na spód dokładnie mieszamy
- Formę o średnicy minimum 26cm wykładamy papierem do pieczenia(osobno spód i boki, lekko przyklejając papier na posmarowane masłem brzegi tortownicy) i wykładamy ciasteczkowym spodem, całość wyrównujemy i chłodzimy
- Jaja blindujemy krótko, tylko do połączenia, tak aby ich nie napowietrzyć, odstawiamy do zniknięcia ewentualnych pęcherzyków powietrza
- Śmietankę podgrzewamy, zdejmujemy z palnika i roztapiamy w niej białą czekoladę, mieszamy do uzyskania gładkiego ganache – odstawiamy do przestudzenia
- W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki na masę serowa z wyjątkiem masy jajecznej, całość bardzo dokładnie blendujemy, kilkukrotnie przerywając aby dokładnie wymieszać masę, tak aby była gładka i jednolita
- Dodajemy masę jajeczną, mieszamy dokładnie rózgą kuchenną, nie odrywając jej od dna miski, aby nie napowietrzyć masy serowej
- Całość przekładamy na schłodzony ciasteczkowy spód i wyrównujemy szpatułką, posypujemy borówkami, delikatnie zagłębiając je w masie, aby nie były widoczne na jej powierzchni
- Sernik pieczemy ok 60 minut w 150 stopniach, bez termoobiegu – grzanie piekarnika góra-dół, w kąpieli wodnej(poziom niżej umieszczamy blaszkę wypełnioną wodą) do momentu ścięcia się powierzchni sernika, po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik na kilka godzin
- Przygotowujemy krem z białej czekolady, posiekaną czekoladę rozpuszczamy w gorącej śmietance, mieszamy do uzyskania gładkiego ganache
- Do ciepłego ganache dodajemy mascarpone, energicznie mieszając do uzyskania gładkiego kremu, przekładamy na powierzchnie przestudzonego sernika, wyrównujemy i dekorujemy borówkami i ulubionymi dodatkami, całość chłodzimy kilka godzin – najlepiej całą noc, smacznego!:)
Aby przygotować sernik w mniejszej formie – o średnicy 20cm, wszystkie składniki należy pomnożyć x 0,6:)
Łucja:)
Edyta
Pięknie ozdobiony ten sernik:-) co jest oprócz borówki?
Łucja
Suszony wrzos jadalny:) dziękuje!