Muffiny 3x czekoladowe
Turbo czekoladowe mufiny, dla prawdziwych fanów czekolady! Można dorzucić również do środka maliny lub inne owoce, aby przełamać słodycz:)
Na zdjęciu udekorowałam je kremem z białej czekolady
SKŁADNIKI
- 300g mąki pszennej
- 50g kakao
- 150g roztopionego masła
- 200ml mleka
- 2 duże łyżki jogurtu naturalnego
- 2 jaja L
- 50g cukru trzcinowego
- 150g białego cukru
- ziarenka z połowy laski wanilii
- 50g białej czekolady
- 50g mlecznej czekolady
- 100g deserowej czekolady
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
WYKONANIE
- Masło łączymy z mlekiem, jajkami, jogurtem i ziarenkami wanilii, roztrzepujemy do połączenia składników
- Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą i mieszamy rózgą kuchenną, dodajemy posiekane grubo czekolady
- Składniki suche dodajemy do mokrych, mieszamy delikatnie szpatułką, tylko do połączenia
- Papilotki do muffin wypełniamy do 3/4 wysokości, pieczemy w 180 stopniach – grzanie piekarnika góra – dół, około 30-40 minut do suchego patyczka:)
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, jak kawałeczki czekolady rozpływają się wewnątrz muffina…:)
Łucja
Dodaj komentarz