Muffiny kokosowe z białą czekoladą i jagodami

Kokos i biała czekolada to połączenie klasyczne, każdy je zna i wielu kocha! Ja zdecydowanie należę do jednych z nich, aby przełamać kokosową słodycz dodałam do tych przepysznych muffinek sezonowe jagody, ale równie dobrze możecie połączyć je z kwaśnymi malinami – smakują równie przepysznie!

Z tego przepisu upieczecie 8 dużych muffinek albo 12 mniejszych – a na zdjęciu moje miniaturki – takich wyjdzie około 18:)

SKŁADNIKI

  • 300g mąki pszennej
  • 60g wiórków kokosowych
  • 20g mleka w proszku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 180g białego cukru
  • 180g roślinnego mleka kokosowego(nie z puszki)
  • 60g jogurtu naturalnego
  • 2 jaja L
  • 100g roztopionego masła
  • 50g płynnego oleju kokosowego
  • 100g posiekanej białej czekolady
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • 50g jagód/malin – mogą być również mrożone

WYKONANIE

  1. Jaja łączymy z mlekiem, jogurtem, olejem kokosowym i roztopionym masłem, mieszamy do połączenia
  2. Wszystkie pozostałe składniki z wyjątkiem owoców łączymy razem i mieszamy dokładnie rózgą kuchenną, dodajemy do składników mokrych i dokładnie mieszamy szpatułką
  3. Dodajemy owoce i delikatnie mieszamy tylko do połączenia
  4. Przekładamy do papilotek, do 3/4 wysokości i pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach – grzanie piekarnika góra – dół, do zarumienienia i suchego patyczka:)
  5. Przepysznie smakują z ganache z białej czekolady

Pyszne i szybkie w przygotowaniu:)

Łucja

Możesz również polubić

Dodaj komentarz

Zapisz się na mój newsletter!

Co jakiś czas podeślę Ci niepublikowanie nigdzie indziej wyjątkowe przepisy i super wskazówki, dzięki którym powstanie coś wspaniałego :)