Muffiny kokosowe z białą czekoladą i jagodami

Kokos i biała czekolada to połączenie klasyczne, każdy je zna i wielu kocha! Ja zdecydowanie należę do jednych z nich, aby przełamać kokosową słodycz dodałam do tych przepysznych muffinek sezonowe jagody, ale równie dobrze możecie połączyć je z kwaśnymi malinami – smakują równie przepysznie!
Z tego przepisu upieczecie 8 dużych muffinek albo 12 mniejszych – a na zdjęciu moje miniaturki – takich wyjdzie około 18:)
SKŁADNIKI
- 300g mąki pszennej
- 60g wiórków kokosowych
- 20g mleka w proszku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 180g białego cukru
- 180g roślinnego mleka kokosowego(nie z puszki)
- 60g jogurtu naturalnego
- 2 jaja L
- 100g roztopionego masła
- 50g płynnego oleju kokosowego
- 100g posiekanej białej czekolady
- ziarenka z połowy laski wanilii
- 50g jagód/malin – mogą być również mrożone
WYKONANIE
- Jaja łączymy z mlekiem, jogurtem, olejem kokosowym i roztopionym masłem, mieszamy do połączenia
- Wszystkie pozostałe składniki z wyjątkiem owoców łączymy razem i mieszamy dokładnie rózgą kuchenną, dodajemy do składników mokrych i dokładnie mieszamy szpatułką
- Dodajemy owoce i delikatnie mieszamy tylko do połączenia
- Przekładamy do papilotek, do 3/4 wysokości i pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach – grzanie piekarnika góra – dół, do zarumienienia i suchego patyczka:)
- Przepysznie smakują z ganache z białej czekolady
Pyszne i szybkie w przygotowaniu:)
Łucja

Dodaj komentarz