Cake pops orzech laskowy – mleczna czekolada

Gianduja – przepyszne połączenie orzechów laskowych i pysznej mlecznej czekolady, dla mnie coś wspaniałego!
Z tego przepisu wyjdzie około 30 dużych cake pops:)
SKŁADNIKI
Cake pops
- 450g rozkruszonego ciasta czekoladowego
- 100g masła laskowego
- 200g mascarpone
- 150g posiekanych orzechów laskowych w karmelu
- 200g rozpuszczonej mlecznej czekolady
Dodatkowo
- 400g mlecznej czekolady do zanurzania popsów
- 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
- około 30 patyczków do cake pops
- ulubione dodatki do dekoracji:)
WYKONANIE
- 400g czekolady do zanurzania popsów rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z olejem kokosowym
- Wszystkie składniki na cake pops łączymy ze sobą do uzyskania jednolitej masy, chłodzimy 30 minut do zgęstnienia ciasta
- Z ciasta formujemy kulki ok 40g, układamy w niewielkim odstępie na papierze do pieczenia
- Patyczki do cake pops zanurzamy w mlecznej czekoladzie na około 0,5-1cm i wbijamy do uformowanych kulek
- Tak przygotowane cake pops chłodzimy około 1,5-2 godziny, po tym czasie zanurzamy je w mlecznej czekoladzie, czekając aż jej nadmiar spłynie z popsa, następnie dekorujemy i chłodzimy do zastygnięcia polewy – najlepiej kilka godzin:)
Znacie już ten smak?
Łucja

Dodaj komentarz