Cake pops orzech laskowy – mleczna czekolada

Gianduja – przepyszne połączenie orzechów laskowych i pysznej mlecznej czekolady, dla mnie coś wspaniałego!

Z tego przepisu wyjdzie około 30 dużych cake pops:)

SKŁADNIKI

Cake pops

  • 450g rozkruszonego ciasta czekoladowego
  • 100g masła laskowego
  • 200g mascarpone
  • 150g posiekanych orzechów laskowych w karmelu
  • 200g rozpuszczonej mlecznej czekolady

Dodatkowo

  • 400g mlecznej czekolady do zanurzania popsów
  • 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
  • około 30 patyczków do cake pops
  • ulubione dodatki do dekoracji:)

WYKONANIE

  1. 400g czekolady do zanurzania popsów rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z olejem kokosowym
  2. Wszystkie składniki na cake pops łączymy ze sobą do uzyskania jednolitej masy, chłodzimy 30 minut do zgęstnienia ciasta
  3. Z ciasta formujemy kulki ok 40g, układamy w niewielkim odstępie na papierze do pieczenia 
  4. Patyczki do cake pops zanurzamy w mlecznej czekoladzie na około 0,5-1cm i wbijamy do uformowanych kulek
  5. Tak przygotowane cake pops chłodzimy około 1,5-2 godziny, po tym czasie zanurzamy je w mlecznej czekoladzie, czekając aż jej nadmiar spłynie z popsa, następnie dekorujemy i chłodzimy do zastygnięcia polewy – najlepiej kilka godzin:)

Znacie już ten smak?

Łucja

Możesz również polubić

Dodaj komentarz

Zapisz się na mój newsletter!

Co jakiś czas podeślę Ci niepublikowanie nigdzie indziej wyjątkowe przepisy i super wskazówki, dzięki którym powstanie coś wspaniałego :)