Ciasto czekoladowe

SKŁADNIKI

  • 3 jaja L
  • 150g masła
  • 150ml mleka
  • 100g cukru
  • 130g mąki pszennej
  • 20g mąki ziemniaczanej
  • 30g kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80g czekolady deserowej
  • 50g czekolady mlecznej

WYKONANIE

  1. W garnuszku podgrzewamy mleko z masłem i czekoladą, do momentu aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki sos czekoladowy, studzimy
  2. W osobnej misce łączymy ze sobą mąki wraz z kakao i proszkiem do pieczenia, mieszamy rózgą kuchenną
  3. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy stopniowo sos czekoladowy, wlewając powoli, cały czas miksując
  4. Zmieniamy końcówkę miksera na tą do mieszania, następnie dodajemy mąki, łyżka po łyżce, cały czas mieszając na niskich obrotach
  5. Ciasto przekładamy do wyłożonego papierem do pieczenia rantu, dodatkowo zabezpieczonego z zewnątrz folią aluminiową, pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach, bez termoobiegu – grzanie piekarnika góra-dół

Przepysznie czekoladowe!

Łucja:)

Możesz również polubić

3 komentarze

  1. Marta

    Jaka średnica rantu?

    1. Łucja

      16cm wychodzi bardzo wysoki, na 4 grube 3cm blaty:)

Dodaj komentarz

Zapisz się na mój newsletter!

Co jakiś czas podeślę Ci niepublikowanie nigdzie indziej wyjątkowe przepisy i super wskazówki, dzięki którym powstanie coś wspaniałego :)