Ciasto czekoladowe
SKŁADNIKI
- 3 jaja L
- 150g masła
- 150ml mleka
- 100g cukru
- 130g mąki pszennej
- 20g mąki ziemniaczanej
- 30g kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 80g czekolady deserowej
- 50g czekolady mlecznej
WYKONANIE
- W garnuszku podgrzewamy mleko z masłem i czekoladą, do momentu aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki sos czekoladowy, studzimy
- W osobnej misce łączymy ze sobą mąki wraz z kakao i proszkiem do pieczenia, mieszamy rózgą kuchenną
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy stopniowo sos czekoladowy, wlewając powoli, cały czas miksując
- Zmieniamy końcówkę miksera na tą do mieszania, następnie dodajemy mąki, łyżka po łyżce, cały czas mieszając na niskich obrotach
- Ciasto przekładamy do wyłożonego papierem do pieczenia rantu, dodatkowo zabezpieczonego z zewnątrz folią aluminiową, pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach, bez termoobiegu – grzanie piekarnika góra-dół
Przepysznie czekoladowe!
Łucja:)
Cake pops orzech laskowy – mleczna czekolada – Bakingland
[…] 450g rozkruszonego ciasta czekoladowego […]
Marta
Jaka średnica rantu?
Łucja
16cm wychodzi bardzo wysoki, na 4 grube 3cm blaty:)