Ciasto kokosowe
Ciasto z tego przepisu wykorzystuje najczęściej do kokosowych cake popsów, ale równie dobrze możecie upiec go osobno, z dodatkiem kremu kokosowego lub w formie muffinek:)
W tym przepisie używamy roślinnego mleka kokosowego, nie takiego wysokotłuszczowego w puszce
SKŁADNIKI
- 150g mąki pszennej
- 50g wiórków kokosowych
- 20g mleka w proszku
- 90g białego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 100ml roślinnego mleka kokosowego
- 50g roztopionego masła
- 30g płynnego oleju kokosowego
- 1 jajo L
WYKONANIE
- Jajko łączymy z mlekiem, olejem kokosowym i roztopionym masłem, mieszamy do połączenia
- Wszystkie pozostałe składniki, łączymy razem i mieszamy dokładnie rózgą kuchenną, dodajemy do składników mokrych i dokładnie mieszamy szpatułką
- Pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach – grzanie piekarnika góra – dół, do zarumienienia i suchego patyczka:)
Łucja
Cake pops kokosowe – Bakingland
[…] ciasto kokosowe […]