Ciasto kokosowe

Ciasto z tego przepisu wykorzystuje najczęściej do kokosowych cake popsów, ale równie dobrze możecie upiec go osobno, z dodatkiem kremu kokosowego lub w formie muffinek:)

W tym przepisie używamy roślinnego mleka kokosowego, nie takiego wysokotłuszczowego w puszce

SKŁADNIKI

  • 150g mąki pszennej
  • 50g wiórków kokosowych
  • 20g mleka w proszku
  • 90g białego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 100ml roślinnego mleka kokosowego
  • 50g roztopionego masła
  • 30g płynnego oleju kokosowego
  • 1 jajo L

WYKONANIE

  1. Jajko łączymy z mlekiem, olejem kokosowym i roztopionym masłem, mieszamy do połączenia 
  2. Wszystkie pozostałe składniki, łączymy razem i mieszamy dokładnie rózgą kuchenną, dodajemy do składników mokrych i dokładnie mieszamy szpatułką
  3. Pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach – grzanie piekarnika góra – dół, do zarumienienia i suchego patyczka:)

Łucja

Możesz również polubić

Dodaj komentarz

Zapisz się na mój newsletter!

Co jakiś czas podeślę Ci niepublikowanie nigdzie indziej wyjątkowe przepisy i super wskazówki, dzięki którym powstanie coś wspaniałego :)