Tiramisu

Oryginalny, włoski smak, który już zawsze będzie przypominał mi wakacje w Italii… mój przepis na tiramisu:)

Przepis na 6 słoiczków o pojemności 235ml

Jajka powinny być wcześniej naświetlone lub sparzone wrzątkiem

SKŁADNIKI

  • 3 jaja L
  • 500g mascarpone
  • 50g cukru pudru
  • 50ml schłodzonego espresso
  • 25ml likieru amaretto
  • 100g podłużnych biszkoptów do tiramisu
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • Kakao do obsypywania deseru

WYKONANIE

  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę
  2. W osobnym naczyniu ubijamy żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę
  3. Mascarpone wraz z ziarenkami wanilii przekładamy do misy miksera i ubijamy krótko
  4. Dodajemy stopniowo masę jajeczną, cały czas mieszając na niskich obrotach 
  5. Do tak gotowego kremu dodajemy partiami ubite białka, mieszając bardzo dokładnie i delikatnie szpatułką 
  6. Espresso łączymy z amaretto, zamaczamy biszkopty i przekładamy na dno słoiczków, przykrywamy dwoma łyżkami kremu i obsypujemy kakao 
  7. Dodajemy kolejną warstwę biszkoptów i kremu, górę posypujemy kakao
  8. Tak przygotowane tiramisu chłodzimy kilka godzin, najlepiej smakują następnego dnia

Łucja:)

Możesz również polubić

Dodaj komentarz

Zapisz się na mój newsletter!

Co jakiś czas podeślę Ci niepublikowanie nigdzie indziej wyjątkowe przepisy i super wskazówki, dzięki którym powstanie coś wspaniałego :)