Tiramisu
Oryginalny, włoski smak, który już zawsze będzie przypominał mi wakacje w Italii… mój przepis na tiramisu:)
Przepis na 6 słoiczków o pojemności 235ml
Jajka powinny być wcześniej naświetlone lub sparzone wrzątkiem
SKŁADNIKI
- 3 jaja L
- 500g mascarpone
- 50g cukru pudru
- 50ml schłodzonego espresso
- 25ml likieru amaretto
- 100g podłużnych biszkoptów do tiramisu
- ziarenka z połowy laski wanilii
- Kakao do obsypywania deseru
WYKONANIE
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę
- W osobnym naczyniu ubijamy żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę
- Mascarpone wraz z ziarenkami wanilii przekładamy do misy miksera i ubijamy krótko
- Dodajemy stopniowo masę jajeczną, cały czas mieszając na niskich obrotach
- Do tak gotowego kremu dodajemy partiami ubite białka, mieszając bardzo dokładnie i delikatnie szpatułką
- Espresso łączymy z amaretto, zamaczamy biszkopty i przekładamy na dno słoiczków, przykrywamy dwoma łyżkami kremu i obsypujemy kakao
- Dodajemy kolejną warstwę biszkoptów i kremu, górę posypujemy kakao
- Tak przygotowane tiramisu chłodzimy kilka godzin, najlepiej smakują następnego dnia
Łucja:)
Dodaj komentarz