Cake pops kokosowe

Ten samo popsów jest wysoko na mojej liście tych ulubionych przekąsek! Z dodatkiem malibu jest jeszcze bardziej coco!

Z tej porcji wyjdzie wam ok 30 sztuk dużych cake popsów

Krótki filmik z przygotowania znajdziecie na moim instagramie:)

SKŁADNIKI

Cake pops

  • rozkruszone ciasto kokosowe
  • 150g mascarpone
  • 200g stałej części mleczka kokosowego
  • 200g rozpuszczonej białej czekolady
  • 50g mleka w proszku
  • 200g wiórków kokosowych
  • 50ml likieru Malibu

Dodatkowo

  • 400g białej czekolady do zanurzania popsów
  • 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
  • kilka kropel wybielacza
  • suszone kwiaty/kokos do dekoracji
  • ok 30 patyczków do cake pops

WYKONANIE

  1. 400g czekolady do zanurzania popsów rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z olejem kokosowym i wybielaczem
  2. Wszystkie składniki na cake pops łączymy ze sobą do uzyskania jednolitej masy, chłodzimy 30 minut do zgęstnienia ciasta
  3. Z ciasta formujemy kulki ok 40g, układamy w niewielkim odstępie na papierze do pieczenia
  4. Patyczki do cake pops zanurzamy w białej czekoladzie na około 0,5-1cm i wbijamy do uformowanych kulek
  5. Tak przygotowane cake pops chłodzimy około 1,5-2 godziny, po tym czasie zanurzamy je w białej czekoladzie, czekając aż jej nadmiar spłynie z popsa, następnie dekorujemy i chłodzimy do zastygnięcia polewy – najlepiej kilka godzin:)

Kto się skusi?:)

Łucja

Możesz również polubić

Jeden komentarz

  1. Ciasto kokosowe – Bakingland

    […] z tego przepisu wykorzystuje najczęściej do kokosowych cake popsów, ale równie dobrze możecie upiec go osobno, z dodatkiem kremu kokosowego lub w formie […]

Dodaj komentarz

Zapisz się na mój newsletter!

Co jakiś czas podeślę Ci niepublikowanie nigdzie indziej wyjątkowe przepisy i super wskazówki, dzięki którym powstanie coś wspaniałego :)