Cake pops kokosowe
Ten samo popsów jest wysoko na mojej liście tych ulubionych przekąsek! Z dodatkiem malibu jest jeszcze bardziej coco!
Z tej porcji wyjdzie wam ok 30 sztuk dużych cake popsów
Krótki filmik z przygotowania znajdziecie na moim instagramie:)
SKŁADNIKI
Cake pops
- rozkruszone ciasto kokosowe
- 150g mascarpone
- 200g stałej części mleczka kokosowego
- 200g rozpuszczonej białej czekolady
- 50g mleka w proszku
- 200g wiórków kokosowych
- 50ml likieru Malibu
Dodatkowo
- 400g białej czekolady do zanurzania popsów
- 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
- kilka kropel wybielacza
- suszone kwiaty/kokos do dekoracji
- ok 30 patyczków do cake pops
WYKONANIE
- 400g czekolady do zanurzania popsów rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z olejem kokosowym i wybielaczem
- Wszystkie składniki na cake pops łączymy ze sobą do uzyskania jednolitej masy, chłodzimy 30 minut do zgęstnienia ciasta
- Z ciasta formujemy kulki ok 40g, układamy w niewielkim odstępie na papierze do pieczenia
- Patyczki do cake pops zanurzamy w białej czekoladzie na około 0,5-1cm i wbijamy do uformowanych kulek
- Tak przygotowane cake pops chłodzimy około 1,5-2 godziny, po tym czasie zanurzamy je w białej czekoladzie, czekając aż jej nadmiar spłynie z popsa, następnie dekorujemy i chłodzimy do zastygnięcia polewy – najlepiej kilka godzin:)
Kto się skusi?:)
Łucja
Ciasto kokosowe – Bakingland
[…] z tego przepisu wykorzystuje najczęściej do kokosowych cake popsów, ale równie dobrze możecie upiec go osobno, z dodatkiem kremu kokosowego lub w formie […]