Cake pops orzechowe z pomarańczową nutą

Cake popsy w świątecznym wydaniu, pachną i smakują świętami, co powiecie na taki deser na świątecznym stole?
Z tego przepisu wyjdzie około 30 duży cake popsów:)
SKŁADANIKI
Cake pops
- 400g biszkoptu orzechowego
- 200g roztopionej białej czekolady
- 250g mascarpone
- 200g prażonych orzechów włoskich
- 100g prażonych orzechów laskowych
- skórka otarta z dwóch pomarańczy
Dodatkowo
- 400g białej czekolady do zanurzania popsów
- 2 łyżki oleju kokosowego
- około 30 patyczków do cake pops
- ulubione dekoracje:)
WYKONANIE
- 400g czekolady do zanurzania popsów rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z olejem kokosowym
- Wszystkie składniki na cake pops łączymy ze sobą do uzyskania jednolitej masy, chłodzimy 30 minut do zgęstnienia ciasta
- Z ciasta formujemy kulki ok 40g, układamy w niewielkim odstępie na papierze do pieczenia
- Patyczki do cake pops zanurzamy w białej czekoladzie na około 0,5-1cm i wbijamy do uformowanych kulek
- Tak przygotowane cake pops chłodzimy około 1,5-2 godziny, po tym czasie zanurzamy je w białej czekoladzie, czekając aż jej nadmiar spłynie z popsa, następnie dekorujemy i chłodzimy do zastygnięcia polewy – najlepiej kilka godzin:)
Dodaj komentarz