Biszkopt orzechowy

Uwielbiam ten biszkopt, orzechowy, delikatnie wilgotny ale wciąż puszysty! Idealnie sprawdza się w połączeniu z kremem pierniczkowim na świątecznym stole oraz z mnóstwem różnych innych, bardziej klasycznych smaków, spróbujecie?

Przepis na średnice 16cm, 4 grube blaty:)

SKŁADNIKI

  • 6 jaj L
  • 140g mąki pszennej
  • 100g zmielonych na mąkę orzechów włoskich
  • 120g cukru pudru
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 60ml oleju roślinnego

WYKONANIE

  1. Mąki łączymy ze sobą, mieszamy rózgą kuchenną
  2. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodając partiami cukier puder
  3. Do ubitych z cukrem pudrem białek, dodajemy kolejno żółtka, cały czas ubijając
  4. Do ubitej masy jajecznej dodajemy partiami mąkę, delikatnie mieszając rózgą kuchenną, tylko do połączenia składników
  5. Na sam koniec dodajemy olej, bardzo dokładnie i delikatnie mieszając masę, od dołu misy – olej opada na dno
  6. Ciasto przekładamy do przygotowanego wcześniej rantu, wyłożonego papierem do pieczenia i dodatkowo zabezpieczonego folią aluminiową, tak aby ciasto nie wypłynęło
  7. Pieczemy ok 45 minut w 160 stopniach, bez termoobiegu – grzanie piekarnika góra-dół, do suchego patyczka
  8. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i od razu upuszczamy z około 20cm na blat, studzimy

Robiłam ten biszkopt do świątecznego tortu, aż czuje ten zapach świąt!!

Łucja

Możesz również polubić

3 komentarze

  1. Danka

    Czy możesz podać średnicę tortownicy na jaką jest ta porcja ciasta?
    Serdecznie pozdrawiam, Danka

Dodaj komentarz

Zapisz się na mój newsletter!

Co jakiś czas podeślę Ci niepublikowanie nigdzie indziej wyjątkowe przepisy i super wskazówki, dzięki którym powstanie coś wspaniałego :)