Biszkopt orzechowy
Uwielbiam ten biszkopt, orzechowy, delikatnie wilgotny ale wciąż puszysty! Idealnie sprawdza się w połączeniu z kremem pierniczkowim na świątecznym stole oraz z mnóstwem różnych innych, bardziej klasycznych smaków, spróbujecie?
Przepis na średnice 16cm, 4 grube blaty:)
SKŁADNIKI
- 6 jaj L
- 140g mąki pszennej
- 100g zmielonych na mąkę orzechów włoskich
- 120g cukru pudru
- 40g mąki ziemniaczanej
- 60ml oleju roślinnego
WYKONANIE
- Mąki łączymy ze sobą, mieszamy rózgą kuchenną
- Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodając partiami cukier puder
- Do ubitych z cukrem pudrem białek, dodajemy kolejno żółtka, cały czas ubijając
- Do ubitej masy jajecznej dodajemy partiami mąkę, delikatnie mieszając rózgą kuchenną, tylko do połączenia składników
- Na sam koniec dodajemy olej, bardzo dokładnie i delikatnie mieszając masę, od dołu misy – olej opada na dno
- Ciasto przekładamy do przygotowanego wcześniej rantu, wyłożonego papierem do pieczenia i dodatkowo zabezpieczonego folią aluminiową, tak aby ciasto nie wypłynęło
- Pieczemy ok 45 minut w 160 stopniach, bez termoobiegu – grzanie piekarnika góra-dół, do suchego patyczka
- Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i od razu upuszczamy z około 20cm na blat, studzimy
Robiłam ten biszkopt do świątecznego tortu, aż czuje ten zapach świąt!!
Łucja
Cake pops orzechowe z pomarańczową nutą – Bakingland
[…] 400g biszkoptu orzechowego […]
Danka
Czy możesz podać średnicę tortownicy na jaką jest ta porcja ciasta?
Serdecznie pozdrawiam, Danka
Łucja
Na 16cm, 4 grube blaty:)