Cake pops chrupiąca pistacja
Przepis z naszych słodkich warsztatów na pyszne pistacjowe cake popsy, od razu po zrobieniu niesamowicie chrupią!
Nie mogą stać długo, wtedy prażynka namoknie i nie będą tak efektywnie chrupać:(
Z tego przepisu wyjdzie około 30 dużych cake pops:)
SKŁADNIKI
Cake pops
- 350g rozkruszonego biszkoptu waniliowego
- 150g niesolonej pasty pistacjowej
- 250g rozpuszczonej białej czekolady
- 200g mascarpone
- 60g posiekanych solonych pistacji
- 30g prażynki Callebaut
Dodatkowo
- 400g białej czekolady do zanurzania popsów
- 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
- ok 30 patyczków do cake pops
- posiekane solone pistacje lub ulubione ozdoby do dekoracji:)
WYKONANIE
- 400g czekolady do zanurzania popsów rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z olejem kokosowym
- Wszystkie składniki na cake pops łączymy ze sobą do uzyskania jednolitej masy, chłodzimy 30 minut do zgęstnienia ciasta
- Z ciasta formujemy kulki ok 40g, układamy w niewielkim odstępie na papierze do pieczenia
- Patyczki do cake pops zanurzamy w białej czekoladzie na około 0,5-1cm i wbijamy do uformowanych kulek
- Tak przygotowane cake pops chłodzimy około 1,5-2 godziny, po tym czasie zanurzamy je w białej czekoladzie, czekając aż jej nadmiar spłynie z popsa, następnie dekorujemy i chłodzimy do zastygnięcia polewy – najlepiej kilka godzin:)
Kto też tak kocha pistacje??
Czekam na komentarze jak Wam smakują:)
Łucja
Dodaj komentarz