Cake pops chrupiąca pistacja

Przepis z naszych słodkich warsztatów na pyszne pistacjowe cake popsy, od razu po zrobieniu niesamowicie chrupią!

Nie mogą stać długo, wtedy prażynka namoknie i nie będą tak efektywnie chrupać:(

Z tego przepisu wyjdzie około 30 dużych cake pops:)

SKŁADNIKI

Cake pops

  • 350g rozkruszonego biszkoptu waniliowego
  • 150g niesolonej pasty pistacjowej
  • 250g rozpuszczonej białej czekolady
  • 200g mascarpone
  • 60g posiekanych solonych pistacji
  • 30g prażynki Callebaut

Dodatkowo

  • 400g białej czekolady do zanurzania popsów
  • 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
  • ok 30 patyczków do cake pops
  • posiekane solone pistacje lub ulubione ozdoby do dekoracji:)

WYKONANIE

  1. 400g czekolady do zanurzania popsów rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z olejem kokosowym
  2. Wszystkie składniki na cake pops łączymy ze sobą do uzyskania jednolitej masy, chłodzimy 30 minut do zgęstnienia ciasta
  3. Z ciasta formujemy kulki ok 40g, układamy w niewielkim odstępie na papierze do pieczenia 
  4. Patyczki do cake pops zanurzamy w białej czekoladzie na około 0,5-1cm i wbijamy do uformowanych kulek
  5. Tak przygotowane cake pops chłodzimy około 1,5-2 godziny, po tym czasie zanurzamy je w białej czekoladzie, czekając aż jej nadmiar spłynie z popsa, następnie dekorujemy i chłodzimy do zastygnięcia polewy – najlepiej kilka godzin:)

Kto też tak kocha pistacje??

Czekam na komentarze jak Wam smakują:)

Łucja

Możesz również polubić

Dodaj komentarz

Zapisz się na mój newsletter!

Co jakiś czas podeślę Ci niepublikowanie nigdzie indziej wyjątkowe przepisy i super wskazówki, dzięki którym powstanie coś wspaniałego :)