Biszkopt waniliowy

Mój niezawodny przepis na biszkopt waniliowy, mięciutki, delikatny i zarazem bardzo stabilny, idealnie sprawdzi się do tortów – również piętrowych:)

Biszkopt jest wysoki, około 10cm – wystarcza na 4 grube blaty biszkoptowe, przepis podstawowy jest przygotowany na średnicę 16cm, przelicznik znajdziecie na dole strony:)

SKŁADNIKI

  • 5 dużych jaj L
  • 120g mąki pszennej tortowej typ 400/450
  • 20g mąki ziemniaczanej
  • 80g cukru pudru
  • 10g cukru z prawdziwą wanilią/ziarenka z połowy laski wanilii
  • szczypta soli
  • 50ml oleju roślinnego

WYKONANIE

  1. Oddzielamy białka od żółtek, mąki łączymy cze sobą, mieszamy rózgą kuchenną
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier puder i cukier z wanilią, a następnie po kolei żółtka, cały czas miksując
  3. Do masy dodajemy mąki, delikatnie mieszając rózgą kuchenną, tylko do połączenia
  4. Na sam koniec wlewamy olej, bardzo dokładnie i zarazem delikatnie mieszając, olej opada na dno
  5. Ciasto przekładamy do przygotowanego wcześniej rantu, wyłożonego papierem do pieczenia i dodatkowo zabezpieczonego folią aluminiową, aby ciasto nie wypłynęło z formy
  6. Pieczemy na najniższym poziomie piekarnika w 165 stopniach bez termoobiegu, grzanie piekarnika góra-dół, przez około 45 minut, do suchego patyczka
  7. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i od razu upuszczamy go z wysokości około 20cm na blat, studzimy

Po przestudzeniu najlepiej oddzielić biszkopt od rantu ostrym, cienkim nożem, tak aby nie pozostał na rancie i się nie poszarpał:)

Łucja

Przelicznik

średnicajajamąka
pszenna
skrobia
ziemniaczana
cukier puderolej roślinny
14cm496g16g64g40ml
16cm5120g20g80g50ml
18cm6144g24g96g60ml
20cm8192g32g128g80ml
22cm10240g40g160g100ml
24cm12288g48g192g120ml
26cm15360g60g240g150ml
28cm18432g72g288g180ml
30cm21504g84g336g210ml
32cm24576g96g384g240ml

Możesz również polubić

6 komentarzy

  1. Gepi

    Jakie będą proporcje na mały torcik 12 cm lub nawet 10 cm? Z proporcji wychodzą “połówki” jajek.
    Dzięki!

    1. Łucja

      Chyba nie rozumiem, na 14cm daje 4 jajka, na 12 proponuje 3 jeśli chcesz wysoki torcik. Skąd te połówki jajek? Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Zapisz się na mój newsletter!

Co jakiś czas podeślę Ci niepublikowanie nigdzie indziej wyjątkowe przepisy i super wskazówki, dzięki którym powstanie coś wspaniałego :)