Biszkopt waniliowy
Mój niezawodny przepis na biszkopt waniliowy, mięciutki, delikatny i zarazem bardzo stabilny, idealnie sprawdzi się do tortów – również piętrowych:)
Biszkopt jest wysoki, około 10cm – wystarcza na 4 grube blaty biszkoptowe, przepis podstawowy jest przygotowany na średnicę 16cm, przelicznik znajdziecie na dole strony:)
SKŁADNIKI
- 5 dużych jaj L
- 120g mąki pszennej tortowej typ 400/450
- 20g mąki ziemniaczanej
- 80g cukru pudru
- 10g cukru z prawdziwą wanilią/ziarenka z połowy laski wanilii
- szczypta soli
- 50ml oleju roślinnego
WYKONANIE
- Oddzielamy białka od żółtek, mąki łączymy cze sobą, mieszamy rózgą kuchenną
- Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier puder i cukier z wanilią, a następnie po kolei żółtka, cały czas miksując
- Do masy dodajemy mąki, delikatnie mieszając rózgą kuchenną, tylko do połączenia
- Na sam koniec wlewamy olej, bardzo dokładnie i zarazem delikatnie mieszając, olej opada na dno
- Ciasto przekładamy do przygotowanego wcześniej rantu, wyłożonego papierem do pieczenia i dodatkowo zabezpieczonego folią aluminiową, aby ciasto nie wypłynęło z formy
- Pieczemy na najniższym poziomie piekarnika w 165 stopniach bez termoobiegu, grzanie piekarnika góra-dół, przez około 45 minut, do suchego patyczka
- Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i od razu upuszczamy go z wysokości około 20cm na blat, studzimy
Po przestudzeniu najlepiej oddzielić biszkopt od rantu ostrym, cienkim nożem, tak aby nie pozostał na rancie i się nie poszarpał:)
Łucja
Przelicznik
średnica | jaja | mąka pszenna | skrobia ziemniaczana | cukier puder | olej roślinny |
14cm | 4 | 96g | 16g | 64g | 40ml |
16cm | 5 | 120g | 20g | 80g | 50ml |
18cm | 6 | 144g | 24g | 96g | 60ml |
20cm | 8 | 192g | 32g | 128g | 80ml |
22cm | 10 | 240g | 40g | 160g | 100ml |
24cm | 12 | 288g | 48g | 192g | 120ml |
26cm | 15 | 360g | 60g | 240g | 150ml |
28cm | 18 | 432g | 72g | 288g | 180ml |
30cm | 21 | 504g | 84g | 336g | 210ml |
32cm | 24 | 576g | 96g | 384g | 240ml |
Cake pops chrupiąca pistacja – Bakingland
[…] 350g rozkruszonego biszkoptu waniliowego […]
Cake pops biała czekolada – malina -migdały – Bakingland
[…] 400g biszkoptu waniliowego […]
Cake pops masło orzechowe – biała czekolada – Bakingland
[…] 400g biszkoptu waniliowego […]
Cake pops sernik z malinami – Bakingland
[…] 500g biszkoptu waniliowego […]
Gepi
Jakie będą proporcje na mały torcik 12 cm lub nawet 10 cm? Z proporcji wychodzą “połówki” jajek.
Dzięki!
Łucja
Chyba nie rozumiem, na 14cm daje 4 jajka, na 12 proponuje 3 jeśli chcesz wysoki torcik. Skąd te połówki jajek? Pozdrawiam:)