Kremowy sernik z konfiturą z malin
Podobno szczęśliwi czasu nie liczą, a jedząc sernik dodatkowo nie liczą także kalorii. Rozpływa się w ustach, mega kremowy i meeega pyszny!!
SKŁADNIKI
Spód
- 500g ciasteczek digestive/belvieta
- 160g roztopionego masła
Masa serowa
- 1kg twarogu sernikowego ‘Mój ulubiony’
- 500g mascarpone
- 250g cukru pudru
- 40g skrobi ziemniaczanej
- ziarenka z połowy laski wanilii
- 5 jaj L
Konfitura z malin
- 300g malin
- 3 łyżki cukru
+maliny i suszone kwiaty do dekoracji:)
WYKONANIE
- Ciasteczka kruszymy w malakserze, łączymy z roztopionym masłem, przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 26cm, zarówno na spód jak i boki blaszki, dociskamy i chłodzimy
- Jajka blendujemy krótko, odstawiamy do zniknięcia ewentualnych pęcherzyków powietrza
- Wszystkie pozostałe składniki na maskę serową łączymy i blindujemy do uzyskania gładkiej masy
- Dodajemy jajka, mieszamy całość rózgą kuchenną, nie odrywając jej od dna misy, tak aby nie napowietrzyć masy
- Masę serową przekładamy na schłodzony ciasteczkowy spód, pieczemy w 145 stopniach przez około 90-100 minut bez termoobiegu – grzanie piekarnika góra-dół, w kąpieli wodnej, po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik na minimum 2 godziny, potem chłodzimy
- Przygotowujemy konfiturę malinową, maliny gotujemy wraz z cukrem na małym ogniu, cały czas mieszając, do lekkiego zgęstnienia konfitury, studzimy
- Konfiturę przekładamy na schłodzony sernik i dekorujemy świeżymi malinami i suszonymi kwiatami, smacznego!:)
Aby przygotować sernik w mniejszej formie – o średnicy 20cm, wszystkie składniki należy pomnożyć x 0,6:)
Łucja:)
Cake pops sernik z malinami – Bakingland
[…] 500g sernika z malinami […]
IndianaI
Really good info can be found on web site.Blog monetyze