Pierniczkowy torcik musowy

Cały tutorial przygotowania znajdziecie na Youtubie, tam dokładnie tłumaczę każdy etap przygotowania tego wyjątkowego ciacha! Zapraszam:)

Przepis jest przygotowany na formę o pojemności 1400ml

SKŁADNIKI

Namelaka śliwkowa

  • 150g śmietany 30%
  • 225g pulpy śliwkowej
  • 2,5g agaru
  • 165g białej czekolady
  • 5g glukozy

Powidła śliwkowe

  • 250g śliwek
  • 50ml whisky

Chrupiąca pralina laskowa

Mus pierniczkowy

  • 100g śmietany 30%
  • 100g mascarpone
  • 175g białej czekolady
  • 6,5g żelatyny
  • 250g śmietany 30% ubitej na 3/4
  • 130g ulubionych pokruszonych kruchych pierniczków
  • 20g przyprawy do piernika

Lustrzana polewa

WYKONANIE

  1. Zaczynamy od przygotowania wkładki – namelaki śliwkowej, białą czekoladę zalewamy gorącą śmietanką i blendujemy do uzyskania gładkiego ganache
  2. Do garnuszka wlewamy pulpę śliwkową oraz wsypujemy agar – gotujemy na małym ogniu około 3 minuty
  3. Pulpę wraz z agarem wlewamy do przygotowanej śmietanki z czekoladą i dodajemy glukozę, całość emulgujemy blendem przez około 2 minuty, aż namelaka będzie kremowa
  4. Uzupełniamy foremkę i mrozimy około 12 godzin – najlepiej przygotować ją dzień wcześniej
  5. Chrupiącą warstwę laskową formujemy na kształt o 2-3 cm mniejszej średnicy niż nasza forma w której będziemy składać torcik – mrozimy
  6. Czas na powidła śliwkowe, śliwki umieszczamy na patelni i podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż będą miękkie i rozpadające się – wtedy zwiększamy moc palnika na maksimum, wlewamy whisky i podpalamy (bądźcie ostrożni, ogień pojawi się bardzo szybko)
  7. Jak ogień zniknie, znowu zmniejszamy moc na minimum i jeszcze przez chwilę odparowywujemy śliwki, następnie blendujemy na gładko i chłodzimy
  8. Ostatnim krokiem jest przygotowanie musu pierniczkowego w którym umieszczone będą pozostałe elementy naszego tortu – śmietankę podgrzewamy do momentu aż będzie bardzo gorąca, dodajemy do niej mascarpone, tak aby zaczęło się rozpuszczać
  9. W tym czasie zalewamy żelatynę wodą i dokładnie mieszamy, aby nie pozostały żadne grudki – odstawiamy na kilka minut do napęcznienia
  10. Białą czekoladę zalewamy gorącą śmietanką z mascarpone, dodajemy przyprawę do piernika i wszystko dokładnie blendujemy do uzyskania gładkiej masy
  11. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w mikrofalówce – tak aby w całości się rozpuściła i nie było żadnych kryształów, wlewamy do masy i ponownie bardzo dokładnie blendujemy
  12. Dodajemy pokruszone pierniczki i ubitą na 3/4 śmietanę, partiami za każdym razem bardzo dokładnie mieszając masę szpatułką
  13. Tak przygotowany mus przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy połowę formy na tort, delikatnie smarując musem jej brzegi
  14. Następnie dajemy wkładkę – mocno zamrożoną namelakę śliwkową, potem powidła śliwkowe, rozsmarowując je po wkładce
  15. Uzupełniamy pozostałą częścią musu pierniczkowego, na koniec przykrywając całość chrupiącą warstwą laskową – wyrównujemy
  16. Tak przygotowany torcik musowy umeiszczamy na minimum 12 godzin w zamrażalniku, po tym czasie dekorujemy mocno zmrożony tort polewą lustrzaną lub zamszem:)

Myślę, że ten smak Was zauroczy!

Łucja:)

Możesz również polubić

Dodaj komentarz

Zapisz się na mój newsletter!

Co jakiś czas podeślę Ci niepublikowanie nigdzie indziej wyjątkowe przepisy i super wskazówki, dzięki którym powstanie coś wspaniałego :)