Lustrzana polewa – mirror glaze

Piękne, błyszczące torty i desery, w nowoczesnym i minimalistycznym stylu to dziś już standard w najlepszych światowych cukierniach. Dzięki temu przepisowi będziecie mogli zrobić je sami w domu, na wiele sposobów, w różnych wspaniałych kolorach, w jakich tylko będziecie chcieli:)

SKŁADNIKI

  • 90ml wody
  • 180 cukru
  • 180g syropu glukozowego
  • 180g białej czekolady
  • 15g żelatyny + 75ml wody
  • 120ml śmietany 30%

WYKONANIE

  1. Żelatynę zalewamy 75ml zimnej wody, dokładnie mieszamy aby nie pozostawić żadnych grudek i odstawiamy do napęcznienia
  2. Do średniej wielkości miski wsypujemy białą czekoladę
  3. Wodę wraz z cukrem i glukozą zagotowujemy, gotujemy przez około 1-2 minuty, po tym czasie wyłączamy moc palnika i wlewamy śmietankę, całość wlewamy do miski z białą czekoladą i dokładnie blendujemy
  4. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w mikrofalówce, tak aby nie były widoczne żadne grudki ani kryształki żelatyny, dodajemy do pozostałych składników i ponownie bardzo dokładnie blendujemy
  5. Tak przygotowaną glazurę chłodzimy, a następnie dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy barwnik, podgrzewamy i dokładnie blendujemy, nie wyjmując końcówki blendera. dodajemy drugą, schłodzoną część glazury i ponownie blendujemy – pozbywając się tym samym pęcherzyków powietrza, glazura staje się idealnie gładka:)
  6. Polewamy mocno schłodzony torcik musowy:)

Łucja:)

Możesz również polubić

3 komentarze

  1. Beata

    Czy syrop glukozowy można zastąpić czymś innym? Ewentualnie jak można samemu go przygotować?

    1. Łucja

      Niestety nie zastąpimy go, odpowiada za ładne nabłyszczenie, ale jest tez wiele przepisów na internecie bez dodatku glukozy. Nie przygotujemy go w domu:(

Dodaj komentarz

Zapisz się na mój newsletter!

Co jakiś czas podeślę Ci niepublikowanie nigdzie indziej wyjątkowe przepisy i super wskazówki, dzięki którym powstanie coś wspaniałego :)