Chrupiąca warstwa laskowa

Chyba moja ulubiona chrupiąca warstwa pralinowa jaką jadłam, przepysznie orzechowa z dodatkiem mlecznej czekolady – totalnie moje smaki! Koniecznie zróbcie ją w połączeniu z kremem KINDER BUENO…:)

Z tego przepisu zrobicie 1 blat chrupiącej warstwy do tortu o średnicy 20-22cm (średnica warstwy chrupiącej będzie o 4cm mniejsza)

SKŁADNIKI

  • 40g orzechów laskowych
  • 50g białego cukru
  • 30g rozpuszczonej mlecznej czekolady
  • 20g prażynki Callebaut
  • 20g masła laskowego

WYKONANIE

  1. Orzechy laskowe prażymy w 160 stopniach przez około 20-30minut, aż się zarumienią i popękają skórki, studzimy i obieramy ze skórek
  2. Cukier podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż całkowicie się rozpuści i zmieni barwę na karmelową, dodajemy orzechy laskowe, delikatnie mieszamy
  3. Orzechy w karmelu przekładamy na papier do pieczenia, lekko studzimy a następnie blendujemy do uzyskania gładkiej pasty pralinowej
  4. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy, rozsmarowujemy na papierze do pieczenia na kształt koła, o średnicy około 4cm mniejszejniż średnica naszego tortu:)

Uwielbiam:)

Łucja

Możesz również polubić

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Zapisz się na mój newsletter!

Co jakiś czas podeślę Ci niepublikowanie nigdzie indziej wyjątkowe przepisy i super wskazówki, dzięki którym powstanie coś wspaniałego :)