Chrupiąca warstwa laskowa
Chyba moja ulubiona chrupiąca warstwa pralinowa jaką jadłam, przepysznie orzechowa z dodatkiem mlecznej czekolady – totalnie moje smaki! Koniecznie zróbcie ją w połączeniu z kremem KINDER BUENO…:)
Z tego przepisu zrobicie 1 blat chrupiącej warstwy do tortu o średnicy 20-22cm (średnica warstwy chrupiącej będzie o 4cm mniejsza)
SKŁADNIKI
- 40g orzechów laskowych
- 50g białego cukru
- 30g rozpuszczonej mlecznej czekolady
- 20g prażynki Callebaut
- 20g masła laskowego
WYKONANIE
- Orzechy laskowe prażymy w 160 stopniach przez około 20-30minut, aż się zarumienią i popękają skórki, studzimy i obieramy ze skórek
- Cukier podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż całkowicie się rozpuści i zmieni barwę na karmelową, dodajemy orzechy laskowe, delikatnie mieszamy
- Orzechy w karmelu przekładamy na papier do pieczenia, lekko studzimy a następnie blendujemy do uzyskania gładkiej pasty pralinowej
- Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy, rozsmarowujemy na papierze do pieczenia na kształt koła, o średnicy około 4cm mniejszejniż średnica naszego tortu:)
Uwielbiam:)
Łucja
Pierniczkowy torcik musowy – Bakingland
[…] Chrupiąca pralina laskowa […]