Masło laskowe
Zdecydowanie należę do osób, które uwielbiają orzechy, a prażone orzechy laskowe należą do moich ulubionych, w tym przepisie zrobię z nich masło! Będzie składową kilku moich przepisów:)
SKŁADNIKI
- 200g orzechów laskowych
WYKONANIE
- Orzechy laskowe prażymy przez około 10-12 minut w 180 stopniach, do zarumienienia i odejścia skórek
- Uprażone orzechy lekko studzimy i obieramy ze skórek – gdy orzechy są dobrze prażone skórki odchodzą z łatwością:)
- Tak przygotowane orzechy przekładamy do malaksera lub termomixa i miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania płynnej, jednolitej konsystencji kremu
Łucja
Krem kinder bueno – Bakingland
[…] 120g masła laskowego […]
Krem kinder bueno white – Bakingland
[…] 100g masła laskowego […]
Chrupiąca warstwa laskowa – Bakingland
[…] 20g masła laskowego […]