Krem pierniczkowy
Pachnie i smakuje świętami, aż zatęskniłam na tym czasem! Grudzień to zdecydowanie magiczny czas i mój ulubiony chłodny miesiąc, odliczacie już do świąt?:)
Przepis podstawowy na 1 przełożenie o średnicy 22cm, przelicznik kremu na pozostałe średnice znajdziecie na dole strony
SKŁADNIKI
- 250ml śmietanki 36%
- 180g mascarpone
- 130g białej czekolady
- 100g kruchych ciasteczek korzennych/pierniczków
- 25g przyprawy do piernika
WYKONANIE
- Białą czekoladę wraz z przyprawą do piernika rozpuszczamy w gorącej śmietance, chłodzimy minimum 8 godzin
- Do schłodzonej śmietanki z czekoladą dodajemy mascarpone, ubijamy na sztywny krem
- Dodajemy pokruszone pierniczki, delikatnie mieszamy całość szpatułką:)
Już czuję ten świąteczny klimat:)
Łucja
Przelicznik
średnica | śmietanka 36% | mascarpone | biała czekolada | ciasteczka korzenne | przyprawa do piernika |
14cm | 100ml | 72g | 55g | 40g | 5g |
16cm | 135ml | 100g | 70g | 55g | 8g |
18cm | 170ml | 125g | 90g | 70g | 12g |
20cm | 210ml | 150g | 110g | 85g | 18g |
22cm | 250ml | 180g | 130g | 100g | 25g |
24cm | 300ml | 215g | 155g | 120g | 32g |
26cm | 350ml | 250g | 185g | 140g | 40g |
28cm | 405ml | 290g | 215g | 165g | 48g |
30cm | 465ml | 335g | 245g | 185g | 55g |
32cm | 530ml | 380g | 275g | 215g | 65g |
Dodaj komentarz