Tynk z gorzkiej czekolady
Tym razem ciemny tynk na bazie czekolady deserowej, nie ubijany, z dodatkiem masła. Łatwo zrobić z niego czarny kolor tynku ze względu na intensywnie brązowy kolor, bez konieczności użycia ogromnej ilości barwnika.
Konsystencja kremu zależy od jego temperatury, jeśli wolicie tynkować gęstszym ganache, wystarczy, że zostawicie go dłużej na blacie
Między tynkowaniem kolejnych warstw nie chowajcie ganache do lodówki, stwardnieje i nie będzie nadawał się do tynkowania
Zbyt gęsty ganache możecie lekko podgrzać w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, tak aby łatwiej się z nim pracowało
Proporcja 1,1 : 1 : 0,1
SKŁADNIKI
średnica | czekolada deserowa | śmietanka | masło |
14cm | 275g | 250ml | 25g |
16cm | 330g | 300ml | 30g |
18cm | 365g | 350ml | 35g |
20cm | 440g | 400ml | 40g |
22cm | 496g | 450ml | 45g |
24cm | 550g | 500ml | 50g |
26cm | 605g | 550ml | 55g |
28cm | 660g | 600ml | 60g |
30cm | 715g | 650ml | 65g |
32cm | 770g | 700ml | 70g |
WYKONANIE
- Czekoladę deserową zalewamy gorącą śmietanką, zostawiamy na minutę, aż czekolada zacznie się rozpuszczać, dodajemy masło i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy
- Gotowy ganache zostawiamy na około 30 minut do przestygnięcia i zgęstnienia
- Tynkujemy schłodzony tort:)
Dodaj komentarz