Tynk z gorzkiej czekolady

Tym razem ciemny tynk na bazie czekolady deserowej, nie ubijany, z dodatkiem masła. Łatwo zrobić z niego czarny kolor tynku ze względu na intensywnie brązowy kolor, bez konieczności użycia ogromnej ilości barwnika.
Konsystencja kremu zależy od jego temperatury, jeśli wolicie tynkować gęstszym ganache, wystarczy, że zostawicie go dłużej na blacie
Między tynkowaniem kolejnych warstw nie chowajcie ganache do lodówki, stwardnieje i nie będzie nadawał się do tynkowania

Zbyt gęsty ganache możecie lekko podgrzać w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, tak aby łatwiej się z nim pracowało

Proporcja 1,1 : 1 : 0,1

SKŁADNIKI

średnicaczekolada deserowaśmietankamasło
14cm275g250ml25g
16cm330g300ml30g
18cm365g350ml35g
20cm440g400ml40g
22cm496g450ml45g
24cm550g500ml50g
26cm605g550ml55g
28cm660g600ml60g
30cm715g650ml65g
32cm770g700ml70g

WYKONANIE

  1. Czekoladę deserową zalewamy gorącą śmietanką, zostawiamy na minutę, aż czekolada zacznie się rozpuszczać, dodajemy masło i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy
  2. Gotowy ganache zostawiamy na około 30 minut do przestygnięcia i zgęstnienia
  3. Tynkujemy schłodzony tort:)

Możesz również polubić

Dodaj komentarz

Zapisz się na mój newsletter!

Co jakiś czas podeślę Ci niepublikowanie nigdzie indziej wyjątkowe przepisy i super wskazówki, dzięki którym powstanie coś wspaniałego :)