Tynk z białej czekolady – mój ulubiony tynk do tortów
Zapewne już go znacie, bo to mój ulubiony tynk do tortów, pracuje tylko na nim, jest niezawodny!
Pięknie się wygładza i rozprowadza po torcie, a w dodatku jest naprawdę smaczny:) Masło jest praktycznie niewyczuwalne, nadaje się też do wszelkiego rodzaju dekoracji:)
Mój przepis rozdzieliłam na różne średnice tortów, wysokich na około 14cm:)
Polecam czekolady marki Callebaut, Veliche, Lubeca czy Choceur
Proporcja zawsze 1:1
SKŁADNIKI
średnica | biała czekolada | masło |
14cm | 250g | 250g |
16cm | 300g | 300g |
18cm | 340g | 340g |
20cm | 390g | 390g |
22cm | 440g | 440g |
24cm | 490g | 490g |
26cm | 550g | 550g |
28cm | 600g | 600g |
30cm | 660g | 660g |
32cm | 720g | 720g |
WYKONANIE
- Białą czekoladę roztapiamy i studzimy do temperatury pokojowej
- Miękkie masło ubijamy na puch, dodajemy stopniowo przestudzoną białą czekoladę, cały czas ubijając
- Tynkujemy schłodzony tort:)
Koniecznie go wypróbujcie!
Łucja
Pytanko
Czy czekolada biała z Lidla Fin Care nafa się do tego?
Łucja
Nada się:)
Ewelina
Nie dodaje pani Śmietanki do czekolady
Łucja
Jeśli to pytanie, to nie:) tynk skalda się z masła i białej czekolady
Aneta
Dzień dobry, czy ten krem nadaje się do robienia rozetek na torcie? Jeśli nie to jaki inny Pani poleca?
Łucja
Tak, jak najbardziej:)
wiki
Czy po otynkowaniu tortu należy go schłodzić?
Łucja
Tak tak, chłodzimy:)