Tynk z białej czekolady – mój ulubiony tynk do tortów

Zapewne już go znacie, bo to mój ulubiony tynk do tortów, pracuje tylko na nim, jest niezawodny!

Pięknie się wygładza i rozprowadza po torcie, a w dodatku jest naprawdę smaczny:) Masło jest praktycznie niewyczuwalne, nadaje się też do wszelkiego rodzaju dekoracji:)

Mój przepis rozdzieliłam na różne średnice tortów, wysokich na około 14cm:)

Polecam czekolady marki Callebaut, Veliche, Lubeca czy Choceur

Proporcja zawsze 1:1

SKŁADNIKI

średnicabiała czekolada masło
14cm250g250g
16cm300g300g
18cm340g340g
20cm390g390g
22cm440g440g
24cm490g490g
26cm550g550g
28cm600g600g
30cm660g660g
32cm720g720g

WYKONANIE

  1. Białą czekoladę roztapiamy i studzimy do temperatury pokojowej
  2. Miękkie masło ubijamy na puch, dodajemy stopniowo przestudzoną białą czekoladę, cały czas ubijając
  3. Tynkujemy schłodzony tort:)

Koniecznie go wypróbujcie!

Łucja

Możesz również polubić

8 komentarzy

  1. Pytanko

    Czy czekolada biała z Lidla Fin Care nafa się do tego?

  2. Ewelina

    Nie dodaje pani Śmietanki do czekolady

    1. Łucja

      Jeśli to pytanie, to nie:) tynk skalda się z masła i białej czekolady

  3. Aneta

    Dzień dobry, czy ten krem nadaje się do robienia rozetek na torcie? Jeśli nie to jaki inny Pani poleca?

  4. wiki

    Czy po otynkowaniu tortu należy go schłodzić?

Dodaj komentarz

Zapisz się na mój newsletter!

Co jakiś czas podeślę Ci niepublikowanie nigdzie indziej wyjątkowe przepisy i super wskazówki, dzięki którym powstanie coś wspaniałego :)