Tynk z białej czekolady – mój ulubiony tynk do tortów
Zapewne już go znacie, bo to mój ulubiony tynk do tortów, pracuje tylko na nim, jest niezawodny!
Pięknie się wygładza i rozprowadza po torcie, a w dodatku jest naprawdę smaczny:) Masło jest praktycznie niewyczuwalne, nadaje się też do wszelkiego rodzaju dekoracji:)
Mój przepis rozdzieliłam na różne średnice tortów, wysokich na około 14cm:)
Polecam czekolady marki Callebaut, Veliche, Lubeca czy Choceur
Proporcja zawsze 1:1
SKŁADNIKI
średnica | biała czekolada | masło |
14cm | 250g | 250g |
16cm | 300g | 300g |
18cm | 340g | 340g |
20cm | 390g | 390g |
22cm | 440g | 440g |
24cm | 490g | 490g |
26cm | 550g | 550g |
28cm | 600g | 600g |
30cm | 660g | 660g |
32cm | 720g | 720g |
WYKONANIE
- Białą czekoladę roztapiamy i studzimy do temperatury pokojowej
- Miękkie masło ubijamy na puch, dodajemy stopniowo przestudzoną białą czekoladę, cały czas ubijając
- Tynkujemy schłodzony tort:)
Koniecznie go wypróbujcie!
Łucja
Pytanko
Czy czekolada biała z Lidla Fin Care nafa się do tego?
Łucja
Nada się:)
Ewelina
Nie dodaje pani Śmietanki do czekolady
Łucja
Jeśli to pytanie, to nie:) tynk skalda się z masła i białej czekolady
Aneta
Dzień dobry, czy ten krem nadaje się do robienia rozetek na torcie? Jeśli nie to jaki inny Pani poleca?
Łucja
Tak, jak najbardziej:)
wiki
Czy po otynkowaniu tortu należy go schłodzić?
Łucja
Tak tak, chłodzimy:)
Kinga
Czy to normalne, że po schłodzeniu w lodówce tynk jest zamarznięty? Co zrobić żeby po nałożeniu go na tort dało się go normalnie pokroić?
Łucja
Co to znaczy zamarznięty? Tynk jest twardy, nie da się go bez problemu kroić ciepłym nożem:) Czy masło zostało dobrze ubite? Jak nie ubijemy masła to będzie twardszy, tak samo jak dodamy gorącą czekoladę do ubitego masła, rozpuści masło i konsystencja po schłodzeniu będzie dużo twardsza:(
Natalia
Czy to proporcje na jedną warstwę tynku?
Łucja
Na 3 warstwy:)