Pierniczkowy torcik musowy
Cały tutorial przygotowania znajdziecie na Youtubie, tam dokładnie tłumaczę każdy etap przygotowania tego wyjątkowego ciacha! Zapraszam:)
Przepis jest przygotowany na formę o pojemności 1400ml
SKŁADNIKI
Namelaka śliwkowa
- 150g śmietany 30%
- 225g pulpy śliwkowej
- 2,5g agaru
- 165g białej czekolady
- 5g glukozy
Powidła śliwkowe
- 250g śliwek
- 50ml whisky
Mus pierniczkowy
- 100g śmietany 30%
- 100g mascarpone
- 175g białej czekolady
- 6,5g żelatyny
- 250g śmietany 30% ubitej na 3/4
- 130g ulubionych pokruszonych kruchych pierniczków
- 20g przyprawy do piernika
WYKONANIE
- Zaczynamy od przygotowania wkładki – namelaki śliwkowej, białą czekoladę zalewamy gorącą śmietanką i blendujemy do uzyskania gładkiego ganache
- Do garnuszka wlewamy pulpę śliwkową oraz wsypujemy agar – gotujemy na małym ogniu około 3 minuty
- Pulpę wraz z agarem wlewamy do przygotowanej śmietanki z czekoladą i dodajemy glukozę, całość emulgujemy blendem przez około 2 minuty, aż namelaka będzie kremowa
- Uzupełniamy foremkę i mrozimy około 12 godzin – najlepiej przygotować ją dzień wcześniej
- Chrupiącą warstwę laskową formujemy na kształt o 2-3 cm mniejszej średnicy niż nasza forma w której będziemy składać torcik – mrozimy
- Czas na powidła śliwkowe, śliwki umieszczamy na patelni i podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż będą miękkie i rozpadające się – wtedy zwiększamy moc palnika na maksimum, wlewamy whisky i podpalamy (bądźcie ostrożni, ogień pojawi się bardzo szybko)
- Jak ogień zniknie, znowu zmniejszamy moc na minimum i jeszcze przez chwilę odparowywujemy śliwki, następnie blendujemy na gładko i chłodzimy
- Ostatnim krokiem jest przygotowanie musu pierniczkowego w którym umieszczone będą pozostałe elementy naszego tortu – śmietankę podgrzewamy do momentu aż będzie bardzo gorąca, dodajemy do niej mascarpone, tak aby zaczęło się rozpuszczać
- W tym czasie zalewamy żelatynę wodą i dokładnie mieszamy, aby nie pozostały żadne grudki – odstawiamy na kilka minut do napęcznienia
- Białą czekoladę zalewamy gorącą śmietanką z mascarpone, dodajemy przyprawę do piernika i wszystko dokładnie blendujemy do uzyskania gładkiej masy
- Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w mikrofalówce – tak aby w całości się rozpuściła i nie było żadnych kryształów, wlewamy do masy i ponownie bardzo dokładnie blendujemy
- Dodajemy pokruszone pierniczki i ubitą na 3/4 śmietanę, partiami za każdym razem bardzo dokładnie mieszając masę szpatułką
- Tak przygotowany mus przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy połowę formy na tort, delikatnie smarując musem jej brzegi
- Następnie dajemy wkładkę – mocno zamrożoną namelakę śliwkową, potem powidła śliwkowe, rozsmarowując je po wkładce
- Uzupełniamy pozostałą częścią musu pierniczkowego, na koniec przykrywając całość chrupiącą warstwą laskową – wyrównujemy
- Tak przygotowany torcik musowy umeiszczamy na minimum 12 godzin w zamrażalniku, po tym czasie dekorujemy mocno zmrożony tort polewą lustrzaną lub zamszem:)
Myślę, że ten smak Was zauroczy!
Łucja:)
Dodaj komentarz